Mi a különbség az érzékelni és az érezni között? Mikor melyiket használjuk?
Pl. betegségnél:
Lehet, hogy már tegnapelőtt is volt hőemelkedése, de igazán tegnap érzékelte/érezte, hogy beteg.
(tegnap kezdte érezni/érzékelni, hogy beteg)
A hideg ital megivása után éreztem/érzékeltem egyértelműen a torokfájást (de már korábban sem lehetett rendben a torkom).
Itt is éreztem a jó?
Nem, az is érzés.
A legkönnyebben úgy tudod megállapítani hogy melyik, hogy az érzés egyszerűbb, pl.
Érzed hogy meleg van, érzed a finom étel illatát, biztonságban érzed magad, stb.
Viszont az érzékelés több összetevőből áll. Pl. Egy szál virágot tartasz a kezedben, amiről eszedbe jut a nyár, a jó idő, napsütés, vagy esetleg nőnap, amikor virágot kapnak a nők stb.
Ezek csak egyszerű példák, rengeteg dolgot lehetne még írni.
Az "érzékelni" szót helyettesítheted az "észrevenni" szóval.
A példamondatok helyesen, és ahogy érzékelni-vel helyes lenne - szerintem:
Lehet, hogy már tegnapelőtt is volt hőemelkedése, de igazán tegnap érezte, hogy beteg.
Lehet, hogy már tegnapelőtt is volt hőemelkedése, de csak tegnap érzékelte, hogy beteg.
A hideg ital megivása után éreztem egyértelműen a torokfájást (de már korábban sem lehetett rendben a torkom).
A hideg ital megivása után érzékeltem a torokfájást, előtte nem vettem észre, hogy baj lenne.
Nem éreztem, hogy megcsíp a szúnyog. - Nem fájt, de lehet, hogy láttam, végignéztem.
Nem érzékeltem, hogy megcsíp a szúnyog. - Nem vettem észre, nem fogtam fel, hogy megcsíp a szúnyog. (És szerintem kicsit magyartalan.)
De például:
Érzékeltem, hogy valami közeledik balról, ezért fékeztem. - A szemem sarkából láttam, ha tudat alatt is, de az érzékszerveim felfigyeltek rá.
Éreztem, hogy valami jön balról. - ez inkább belső megérzés, nem az objektív szituációt írja le.
Köszönöm!
Akkor elvileg mindkettő helyes, csak attól függ, hogy fogalmazom? (Pl. az elsőnél: attól függ, mi volt előtte: csak vagy igazán)?
És itt:
Érezten, hogy az orromba megy az ásványvíz (a nagy nevetéstől).
Vagy érzékeltem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!