Bár nem házifeladat, de (karakterspórolás okán nem részletezett egyéb okokból) felmerült matematikai problémára kérnék megoldást. Harminc éve ültem utoljára iskolapadban, és itt elakadtam. Megvilágosítanátok, hogy mi a megoldás menete?
Tehát, mi a megoldás menete, lehetőleg lépésről lépésre, vagy legalább nagy vonalakban az alábbi két (egymástól független) egyenlet esetén?
X-re kéne átrendezni.
1:
b * x – i = (c*x*r) / 2x
2:
a = j + (x * b) – (1 / x)
Mindkét feladat esetén túl sok x van, amikkel már nem emlékszem, mit is kéne kezdeni...
Köszi előre is, ha valaki veszi a fáradságot és levezeti nekem.
1.
bx - i = cr/2
bx = 1/2 cr + i
x = cr/2b + i/b
Az egyenletek mindkét oldalát ugyanannyival szabad növelni, csökkenteni, szorozni, osztani. És rendezni. Amíg A*x^2+B*x+C7 0 formát nem kapsz. Akkor A,B,C-t be kell helyettesíteni a másodfokú egyenlet megoldóképletébe.
Konkrétan:
1.
- szorozd be mindkét oldalt 2*x-el
- vonj le mindkét oldalból c*x*r-t
- rendezd a bal oldalt x^2-re és x-re.
- megoldóképlet
2.
- hasonlóan
Ha sikerült, írj egy :-)-t.
Eh, az első válaszoló első lépése után tök egyértelmű volt. :)
Kettesnek is köszönöm, bár egész más irányból közelítette meg, de remélem, menni fog a második példa is (ha majd végre hazaérek).
Szorzás x-el. Egyoldalra rendezés. x^2, x szerinti rendezés. Másodfokú egyenlet megoldóképlete. Sok sikert, így már menni fog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!