Hogyan kell megoldani ezt a kémiai egyenletet, kiegészítést?
Nem házi, de gondoltam ezt a kategóriát többen nézik.
Cr2O7^2- + H2O2 + H^+ = Cr^3+ + H2O + O2
Sztöchometriailag kéne kiegészíteni ionegyenletet. Aki szán időt rá, annak előre is köszönöm.
Az ilyesfajta bonyolultabb egyenleteket oxidációs szám változás alapján szoktuk rendezni, aminek alapja az anyagmegmaradási törvény, de kiegészítve az elektronokra. Tehát bal oldalt és jobb oldalt ugyanannyi darab atomnak kell lennie, plusz azok az elektronok, amiket valami lead, azokat valami másnak fel kell vennie, tehát e(-) sem tűnhet el.
Ehhez vizsgáljuk meg, mely atomoknak változik az oxidációs állapota, azaz kik adnak le és vesznek fel elektront. A dikromát ionban a króm oxidációfoka +6, a termékoldalon pedig csak +3 van, ez 3 elektron különbség, de a kiindulási anyagban 2 Cr atom van, mindkettő 3-3-at kell felvegyen, azaz 6 elektronnál tartunk. A másik atom, aminek változik az ox. állapota, az a peroxidban lévő oxigénatom, aminek alapból -1, de mivel elemek oxidációfoka 0, ezért az O2 gázban az oxigénatomoké 0, azaz -1-ről megy fel 0-ra, azaz lead egy elektront. Mivel a krómhoz összesen 6 kellett, ezért 6 peroxid-típusú oxigénatomra van szükségem, ami 3 H2O2 molekulában lesz benne. Tehát összefoglalva eddig itt tartunk: ha 6 O lead egyenként egyet, és 2 Cr felvesz egyenként 3-at, akkor elektronügyileg rendben vagyunk. 2db Cr az benne van 1 db dikromátban, tehát az elé 1-et írunk. 6 peroxidos O benne van 3db H2O2-ban, az elé 3-ast írunk. Tehát ebből 2 db Cr(3+)-nak és 3 O2-nek kell keletkeznie, azaz egyelőre itt tartunk:
1 Cr2O7(2-) + 3 H2O2 + ?? H+ = 2 Cr(3+) + ?? H2O + 3 O2
Innentől már csak a szokásos atomszámlálósdi. A kiindulási oldal esetében vegyük észre, hogy az oxigén atomokon már nem tudok módosítani, mert azokat az anyagokat, amikben van O atom, már elláttam együtthatókkal, szóval abból van 13 db a kiindulási oldalon. Ebből 6-ot már kiosztottam a termék oldalra (3 O2), tehát maradt 7db, ami 7 vizet ad ki. Ezzel megtudtam, hány H atomra van szükségem a termékoldalon, ez 14db, a kiindulási oldalon a hidrogén-peroxid miatt már 6-ot beírtam, vagyis kell még 8, ami a H+ból fog jönni. Azaz végeredményben:
1 Cr2O7(2-) + 3 H2O2 + 8 H(+) = 2 Cr(3+) + 7 H2O + 3 O2
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!