Ennek mennyi az eredménye?
9-3:1/3+1 = ?
Egy barátommal azon vitatkozunk, hogy hogyan kell kiszámolni:
1)
-3:1/3
Vagy
2)
3:1/3
#9 vagyok.
Bocsi, tévedtem. Én úgy értelmeztem a kifejezést, mintha a "/" jel mindenre vonatkozna, ami tőle jobbra áll.
Tehát helyesen:
9-(3:egyharmad)+1=9-9+1=1.
Amit a 12-es válaszoló küldött az egyértelműen rossz, mert nem veszi figyelembe a törtek tulajdonságait.
Nem csoda, hogy vitatkoztok rajta, mert a hülye matematikus esete áll fent, amikor nem konzekvens az általa használt jelölésmód és a zárójeleket is elfelejtette kitenni.
Először is tehát tisztázni kellene, hogy 3-at osztod el 1/3-al, vagy 3/1-et 3-al. Azaz, hogy melyik a főtört, mert az elb. jelölésmódból ez nem derül ki. Abba az esetbe már bele sem merek gondolni, hogy mi van akkor, hogy ha a költő úgy gondolta, hogy 3/(1/[3+1])... Mert ha feltételezzük, hogy a zárójeleket elfelejtette kitenni, akkor sok máshoz hasonlóan ez is egy lehetséges értelmezési mód.
Vagy akár az is lehet, hogy
(9-3):(1/[3+1])
Így még értelme is lenne a ":"-nak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!