Ezeket az egyenleteket,hogyan számítsuk ki?
Tudom,hogy 'egyszerűek..
De nem voltam ott mikor ezt tanulták,a tanárom még akkor rám volt kiakadva hogy akkor nem fogom tudni hát most ha az a baj hogy beteg lettem...
Szóval próbáltam megoldani,ment is de aztán ahogy a többiek csinálták az enyémnél totál nem az jött ki
Még ha az elején jól is kezdem az eredmén, nem jó,mert nem voltam ott és nem értem,a tanár még csak el se magyarázta ,hogy tudjam...
Szóval itt vannak az egyenletek:
3X+5X-4=2X+26
3(X-3)+2(X-2)≤2
4(X-2)=3(X-4)-2-4X
X-X/5=X/2+9
És kérlek ne olyanokat írjatok,hogy ezen mit nem értesz meg stb. Mert nem voltam és megkérdeztem a barátnőimet is de így se értettem mert mégsem a tanár...
Alapműveletek kell végrehajtani a teljes egyenleten, törekedni arra, hogy X csak az egyik oldalon maradjon, így levezetni, és a végén majd kijön egy szám, hogy mennyi az X
Pl.: az első:
3X + 5X - 4 = 2X + 26 -> összevonod, amiket tudsz
8X - 4 = 2X + 26 -> kivonsz mindkét oldalból 2X-et
6X - 4 = 26 -> hozzáadsz 4-et
6X = 30 -> majd elosztod 6-tal, hogy megkapd az 1X vagyis az X értékét
X = 5
A lényeg, hogy ami 3X, 2X stb.-nek van írva, az azt jelenti, hogy 3*X, 2*X, stb.
Tehát az X, mint ismeretlen szám, beszorozva az előtte lévő számmal.
A többinek a megoldásánál pedig ugyanaz a helyzet, mint a fenti példánál: előbb feloldod a zárójeleket (vagyis beszorzod a zárójelben lévő értékeket a zárójel előtti értékkel), aztán összevonod, amit tudsz, és levezeted az egyenletet, hogy a végén csak X maradjon.
Később lesznek majd másodfokú egyenletek, de ahhoz nagyon fontos, hogy ezeket az alapokat megértsd. Ha már egyszer rájössz, onnantól semmi bonyolult nincs benne.
Példa a zárójelesre is:
3(X-3) + 2(X-2) ≤ 2 -> felbontod a zárójeleket
3X - 9 + 2X - 4 ≤ 2 -> összevonod, amit lehet
5X - 13 ≤ 2 -> hozzáadsz 13-at, hogy az egyik oldalon csak X maradjon
5X ≤ 15 -> majd osztasz 5-tel, hogy megkapd az X-et
X ≤ 3
És vissza is ellenőrizheted az eredeti egyenletet, hogy ha behelyettesítesz egy 3, vagy annál kisebb számot X helyére, akkor az minden esetben kisebb vagy egyenlő lesz 2-vel.
Nagyon szépen köszönöm :)
❤
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!