Hogy lehet megszerkeszteni azt a trapézt aminek egyik átlója 6,4cm a másik 4,8cm és az általuk közbezárt szög 60 fok?
A 60°-ot egy szabályos háromszögből megoldható. Annak az egyik csúcsából kiinduló egyenesek mentén fekszenek az átlók, az egyik egyenesen kimérsz mindkét irányba 2,4-2,4 cm-t, a másik egyenesen 3,2-3,2 cm-t, ezek a trapéz csúcsai.
Most hirtelen nem tudom, de talán vannak más trapézok is, amelyeknek az átlói nem felezik egymást.
Szerintem van még adat, mert így végtelen sok megoldás van.
Ha egy trapéz átlói felezik egymást, akkor paralelogramma.
Egy biztos: ha húzol egyenest, csinálsz rá pontot, majd a pontba szúrt körzővel ívet húzol és az ív és az egyenes metszéspontjába átteszed a körzőt majd metszed az ívet újra azonos távra nyitott körzővel, akkor már csak ezt a 3. ponton és az 1.-n kell áthúzni a vonalzót és megkapod az átlókat magába foglaló egyeneseket.
Most már csak a 4 pontot kéne rajta kijelölni mint csúcsok..
Bakker de rég volt pedig még 30 se vagyok.. :D ilyet 2 perc alatt csicsás színesben felrajzoltam.. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!