Melyik két alkáliföldfém?
Figyelt kérdés
Két alkáliföldfém-karbonátot oldunk sósavban(feleslegben). Na de nem írom le a teljes feladatot, a lényeg, hogy kiszámoltam a fogyott sósav anyagmennyiségét, ami elvileg kétszerese kéne legyen az alkáliföldfém-karbonátok közös anyagmennyiségének a reakcióegyenletem szerint. Viszont a megoldásban az átlagos moláris tömeg annyi, mint amit úgy számolhattam volna ki, hogy nem osztom kettővel hanem 1:1 arányban nézem a sósavval. A megoldás rossz, vagy én hibáztam?2021. márc. 22. 19:26
1/4 anonim válasza:
Hát ha nem írod le a megoldásod részletes menetét, akkor ennyiből nem tudjuk megállapítani. Elvileg igazad kéne hogy legyen, de lehet hogy van a számolásodban egy elnézés vagy egy elvi hiba, szóval lehet hogy a megoldókulcs rossz, de lehet hogy te hibáztál, egyelőre mindkét lehetőség lehetséges.
2/4 A kérdező kommentje:
Két, a periódusos rendszerben közvetlenül egymás alatt lévő alkáliföldfém karbonátjából álló keverék 0.799 g-ját 20 cm3 1mol/dm3-es sósavban oldjuk, majd 100 cm3 törzsoldatot készítünk belőle. Ennek 20 cm3-ére 15,2 cm3 0.0987 mol/dm3-es NaOH oldat fogy. Melyik két karbonát alkotta a keveréket és milyen n/n %-os és m/m%-os összetételben?
Tehát ez a feladat, és nekem a Ba és Sr jött ki.
2021. márc. 22. 22:29
3/4 anonim válasza:
De a megoldási menetet még mindig nem írtad le, szóval olyan nagyon sokat még mindig nem tudok segíteni, annyit már tudok hogy nálad valami biztosan rossz, mert nekem Ca és Sr jött ki (41,5 mol% CaCO3).
4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, azóta rájöttem, hogy csak a fémek moláris tömegét néztem, nem karbonátként, ez volt a hiba.
2021. márc. 23. 16:25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!