Mi az x, y, z értéke?
Van egy egyenletrendszerem,3 egyenletből, 3 ismeretlennel: x+y+z=8, xyz=8 és 1/x+ 1/y +1/z =1/8
Valaki levezetné nekem?
Hát, pajtás.
Rég voltam iskolás. Megnyugtatlak, ha ügyvéd leszel, - mivel én az vagyok, ezért ebből indulok ki - akkor nem kell semmi ilyesmit megoldanod. :)
Valós számokon nem megoldható, ennek bizonyításához ismerned kell a számtani (A), mértani (G) és harmonikus (H) közepek közti egyenlőtlenséget miszertint A >= G >= H ha x, y, z nemnegatív számok.
A = (x + y + z) / 3 = 8/3 = 2.667
G = harmadik gyök(xyz) = 2
H = 3 / (1/x + 1/y + 1/z) = 8/3 = 2.667
Ez itt nem áll.
Viszont ehhez még azt is be kellene látni, hogy x, y, z mind nemnegatív, amit rádhagyok. (indirekten próbáld meg azt mondani, hogy x és y mindkettő negatív, ugye csak ez jöhet szóba ellenpéldaként lévén, hogy xyz > 0)
Ha komplex számsíkon is vársz megoldást, akkor az tűnjön fel, hogy minden egyenletben ott a 8-as. Legyen x = 8 például. y = i és z = -i választással (és ezek permutációjával) pont teljesül is mind a három feltétel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!