Mi a monomer? Mik a szénhidrát, a lipid, a fehérjék és a nukleinsavak monomerjei?
A szénhidrátoknál vannak mono-, di- és poliszacharidok. Két monoszacharid alkot egy diszacharidot, sok monoszacharid poliszacharidot alkot. Ezek kondenzációval (vízkilépéssel) kapcsolódnak össze, és hidrolízissel (víz hozzáadással) választhatók szét.
A lipidekhez tartoznak a karotinoidok és a szteroidok is, de ezek nem bonthatók kisebb alegységekre (legalábbi hidrolízissel). Gondolom itt főleg a zsírokra gondolsz. Ezek egy glicerin molekula és három zsírsavra bonthatók hidrolízissel. Ezek észter típusú vegyületek. Lipidek még a foszfatidok is, ezek olyanok mint a zsírok, de az egyik zsírsav helyett foszfatid csoport van.
A fehérjéket aminosavak építik fel, az élőlényekben kb 20 féle aminosav van, ezek nagyjából végtelenféleképpen állhatnk sorba, több ezertől néhányszor tíz aminosav is építhet fel fehérjéket. Ezek is a kondenzációs módon kapcsolódnak, a kötéseikket peptidkötéseknek nevezzük. Ezért polipeptideknek is nevezik őket.
A nukleinsavak nukleotidokból állnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!