Mit jelent az, hogy egy szöveget elő szóbeli szöveggé alakítani, és mik azok szövegtani jellemzők?
Egy sajtócikkről van szó, ami egy filmről szól.
Le kell adnom a héten a kész feladatot, de azt sem tudom, miket kell csinálni.
Hát próbáld úgy, hogy nem pl "Péter harsány "Nem " felelete azt bizonyította, hogy ő sem úgy érti igazából [...] Mire Mici azt felelte, hogy annál is inkább nem, mert ő is ugyanígy vélekedik. "
Na, és akkor ezt pl írd át, hogy :
-Nem. Mondta Péter.
-Annál is inkább nem. -Értett egyet Mici.
Mire Zsiga élesen felkacagott:
-Na, még csak az kéne . -mondta
Én valami ilyesmire gondoltam egyébként, hogy tehát pl átírhatnád párbeszédes formára; de egyébként azt írja ki, hogy ma 20:45 -kor írtad ki a kérdésed, nálam meg még csak 20:16-ot jelez itt az óra a gép sarkában, és nem állítottam el semmit. :) <Ezt csak érdekesség-képpen jegyeztem meg. -most már 20:17 :) >
Köszönöm! Egyébként ma este hozzákezdek az irodalom leckéhez (ez a nyelvtan)
A szövegtani jellemzők azt jelenti, hogy pl. interjú?
Na, hát, nem vagyok egy nagy nyelvtan-zseni, de én itt arra gondolnék, hogy pl egy élő szövegnél nem csak kijelentő mód van, hogy "Jancsika nagyon vágyott egy pöttyöslabdára"
Hanem még pl többféle is megjelenik, pl egy óhajtó, hogy:
-Ó, bárcsak lenne egy pöttyöslabdám.
Tehát nem csak elmeséli, hogy vágyott arra a labdára, hanem konkrétan a szereplőt is megszólaltatta.
És tehát nem csak egy ember elbeszéli olyankor, hanem még ki is nyilvánítják a szereplők, ők maguk, ha nagyon szeretnének egy pöttyöslabdát.
Amúgy nemtom, keress rá a szövegtan elemeire
Én amúgy tehát nem értek hozzá, lehet, hogy még másvalaki ír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!