Matekban kérnék segítséget.?
Egy oszlop magassága 3 méter hosszú. Tőle 10 méterre van egy 5 méter magas oszlop. Mekkora annak a zsinórnak a hossza, amelynek mind a két vége az oszlopok tetejére van rögzízve, és a két oszlop között a zsinór egy 2,5 méteren keresztül a talajon fut?
(A zsinór hossza fix, nem szükséges rászámolni a hosszára)
Ez valamilyen parabola lenne...
Csak nem teljes, mivel a talajon futó része egyenes
Talán:
x tengely legyen a talaj, y tengely pedig az egyenes amit a lelógó rész közepébe állítasz. Keresed az f(x) = ax2 + b parabolát, amelyre:
f(-1.25) = 0
f(1.25) = 0
f(-1.25 - u) = 3
f(1.25 + 10 - 2.5 - u) = 5
teljesül. (u a 3 magas oszlop alapja és a lelógás kezdőpontja közti távolság; ez kiderül majd a fenti egyenletrendszer megoldásából remélhetőleg)
Ezután használod a kerületszámításos integrál képletét (a-tól b-ig gyök(1 + f'(x)^2) dx) a két parabolarészletre és hozzáadod végül a 2.5-öt.
Ezt most mind fejben gondoltam végig, lehet hogy tök használhatatlan lesz amit leírtam.
Ívhossz számításos integrált bocsánat.
Ez valami matek faktos feladat lenne?
Köszönöm!
Nem, emelt óraszámban tanulom a matekot. Most digitális oktatásban vagyok, és nem értem.
11.-es vagyok
Érdemes megnézni ezt az oldalt:
Akkor így nem jó?
A zsinórt 3 részre osztottam: A B C
A B értéke 2,5
Így: A>C ; C-A=2,5; C+2,5=B ; B+2,5=C
Ezekből valahogy felírok egy kétismeretlenes egyenletet (a B ismert), eddig jutottam...
Egyébként ezt abszolút nem értem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!