Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Helyesen számoltam a tényleges...

Helyesen számoltam a tényleges kamatlábat?

Figyelt kérdés

A kérdésem a tényleges kamatlábra vonatkozik.

Melyik befektetési lehetőséget választaná az alábbiak közül?

- 2 havi kamattőkésítés 10,5%-kal

- 1 havi kamattőkésítés 10,4%-kal

- napi kamattőkésítés 10,2%-kal

- folytonos kamattőkésítés 10,1%-kal

2 havinál: 10,97%

1 havinál: 11,02%

napinál:11,07%

folytonosnál: ezt sajnos nem tudom, hogy kell. Segítenétek ebben?

2020. dec. 16. 23:49
 1/8 anonim ***** válasza:
Hogyan számoltad ki azokat, amiket kiszámoltál?
2020. dec. 17. 00:31
 2/8 A kérdező kommentje:

2 havi:

(1+0,105:6)ez a hatodikon majd -1.

A többit is e szerint.

2020. dec. 17. 00:34
 3/8 anonim ***** válasza:

Biztos, hogy így kell számolni? Valami nekem nem stimmel.

Folytonos esetben egyébként határértéket kell számolni, ahol az időegység->0.

2020. dec. 17. 00:46
 4/8 A kérdező kommentje:
Ez a képlet: (1+r/m)^m -1
2020. dec. 17. 01:05
 5/8 A kérdező kommentje:
Tehát elvileg biztos, csak a folytonosban nem voltam/vagyok biztos.
2020. dec. 17. 01:07
 6/8 anonim ***** válasza:
A folytonosnál határértéket kell számolnod, ahol m->végtelen. Így már tudod, mit kell csinálni?
2020. dec. 17. 01:14
 7/8 A kérdező kommentje:
#6 Nem igazán, levezetnéd a számolást, légyszíves?
2020. dec. 17. 11:25
 8/8 anonim ***** válasza:

Tehát be tudsz helyettesíteni a képletbe:

(1+10,1/m)^m -1

Ha megadták volna, hogy például a kamatperiódus 1 hét, akkor tudnád, hogy m=52, mivel 52 hétből áll egy hét.

Ha azt adták volna meg, hogy a kamatperiódus 1 másodperc, akkor m helyére 31536000-át írnál, mivel ennyi másodperc van egy évben.

Folytonos esetben még a másodpercnél is jóval kisebb a tőkésítés időtartama, amit a köznyelvben "pillanatként" mondanénk, amit ugyanúgy 0-val jelölnénk, mint a 0 másodpercet. Ezzel az a baj, hogy 0-val nem nagyon tudunk osztani, így m helyére sem tudunk mit beírni.

Feltalálták viszont a határérték-számítást, ami gyakorlatilag nem más, minthogy egy adott számhoz egyre közelebbi számokat írunk, és megnézzük, hogy milyen számértékhez közelít az eredmény, és azt a számot hívjuk határértéknek (ennél azért kicsit bonyolultabb, de nagyvonalakban ez a lényege).

Esetünkben, mivel a kamatperiódus ~0, ezért nekünk m helyére végtelent kellene írni, ami megint nem egy működő dolog, úgyhogy itt is határértéket kell számolnunk. Tehát ezt tudjuk felírni:

lim (1+10,1/m)^m -1

m->végtelen

Most a (-1)-gyel ne is foglalkozunk, sok vizet nem zavar a történetben, a végén is ráérünk levonni, így csak ezzel foglalkozzunk:

lim (1+10,1/m)^m

m->végtelen

Ahhoz, hogy ezt a határértéket meg tudjuk határozni, tudnunk kell erről a tételről: a

lim (1+1/n)^n

n->végtelen

határérték értéke az Euler-féle szám, amit e-vel jelölünk. Ez egy irracionális szám, értéke kerekítve 2,72. Bővebben:

[link]

Amire nekünk szükség van: a feladatunkkat ilyen alakú hatáértékre kell alakítanunk. Az kell, hogy

-a tört számlálójában 1 legyen,

-a nevezőben és a kitevőben ugyanaz a kifejezés szerepeljen.

Ennek megfelelően:

1) A törtet egyszerűsítsük 10,1-del:

(1 + 1/(m/(10,1))^m

2) A kitevőben lévő m-ből m/10,1-et kell csinálnunk. Ezt a legegyszerűbben a hatványozás azonosságai alapján tudjuk megcsinálni; hatványozzuk a kifejezést 1/10,1-del, de hogy értéke ne változzon, 10,1-gyel is kell hatványoznunk:

(((1 + 1/(m/10,1))^m)^(1/10,1))^10,1

Ha itt elvégeznénk a hatványozás azonosságai szerinti beszorzásokat, akkor az eredetit kapnánk vissza. Azonban mi csak a belső hatványok kitevőit szorozzuk össze:

[(1 + 1/(m/10,1))^(m/10,1)]^10,1

A szögletes zárójelben lévő rész az, amit mi el akartunk érni. Erről tudjuk a tétel alapján, hogy e-hez tart. Emiatt az egész pedig az e^10,1 számhoz fog tartani, ami kerekítve 24343. Ebből még levonunk 1-et, így 24342-t kapunk, tehát egy évre nézve a kamatperiódus 2434300%.

Ellenőrzés:

[link]

2020. dec. 17. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!