Törtek összeadása és egyszerűsítése hogyan?
Nézek egy videót, mivel éppen a törtek összeadását gyakorlom. Addig megvan, hogy ahol közös a nevező, ott a számlálókat kell összeadni. Viszont a különböző nevezőjű törtek összeadásánál már kicsit megakadtam.
A videó szerint:
3/10 + 1/5 = 3+2/10 = 5/10 = [egyszerűsítve] = 1/2
Nem értem.
Szóval kérdéseim:
- hogyan kell a törteket közös nevezőre hozni?
- a számláló miért lesz 5 a végeredményben?
- mi az egyszerűsítés, és hogyan kell megcsinálni, és mi értelme?
Két szám közös többszörösét ezzel a módszerrel is meg lehet határozni, és "kis" számok esetén jó hatékonysággal használható is. Amiket felírtál, azok jók, csak annyi a baj velük, hogy a két sorban nincs közös szám, pedig neked az kéne. A két szám legkisebb közös többszöröse egyébként a 252, tehát például az 1/36 + 1/42 tört esetén érdemesebb a 252-t választani közös nevezőnek, mint a 36*42=1512-t.
Érdekesség: Ázsiában népszerűségnek örvend az úgynevezett pillangómódszer, ami gyakorlatilag úgy tanítja a közös nevezőre hozást, hogy a nevezők szorzatát kell venni:
https://www.youtube.com/watch?v=KkMlUDrmRmg
Én nem preferálom ezt a fajta megoldási módot (annak ellenére, hogy a pillangó rajzolása miatt gyerekbarátnak tűnik), mert nagyon sematizálja a közös nevezőre való hozást, ráadásul nem az optimális irányba (mint ahogy fent a 252 sokkal jobb választás, mint az 1512).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!