Kongruencia, primitív gyök?
P és q tetszőleges, kétjegyű prím. Van-e mod p*q primitív gyök?
Ez lenne a feladat, de nem igazán tudom, hogy kéne ezt meghatározni...
Köszönöm a segítséget!
Ezt az alábbi tétellel lehet megcsinálni:
Tétel: Az m, egynél nagyobb modulusra nézve akkor és csak akkor létezik primitív gyök, ha m páratlan prímhatvány, vagy egy páratlan prímhatvány duplája, vagy 2, vagy 4.
Forrás (2. oldalon):
Két kétjegyű prím szorzata nem lehet ilyen alakú, ezért a válasz: nem.
Ennek a tételnek a segítsége nélkül nem lehet megoldani? Mert én is ezzel néztem végül, ugyanígy indokoltam, de ezt még nem tanultuk, szóval talán enélkül kellett volna.
Köszönöm szépen egyébként!
Közben beugrott egy másik megoldás.
Ha p és q kétjegyű, különböző prímek, akkor nyilván páratlanok. Tegyük fel indirekt, hogy létezik primitív gyök modulo pq. Legyen ez a g.
Ha g primitív gyök, akkor g-nek az alábbi hatványai páronként különböző maradékot adnak pq-val osztva (felhasználva, hogy fí(pq)=(p-1)(q-1)):
g^1, g^2, ..., g^((p-1)(q-1))
Azt állítjuk, hogy g^(0,5*(p-1)(q-1))=1 (mod pq).
Ugyanis ekkor g^(0,5*(p-1)) egész szám, hiszen p páratlan, és ennek a (q-1)-edik hatványa a kis-Fermat-tétel miatt 1 maradékot ad q-val osztva.
Hasonlóan kijön, hogy g^(0,5*(p-1)(q-1))=1 (mod p).
Az előző kettőből következik, hogy g^(0,5*(p-1)(q-1))=1 (mod pq).
Viszont ekkor g^(0,5*(p-1)(q-1))=g^((p-1)(q-1))=1 (mod pq), ami ellentmond az indirekt feltevésnek .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!