Hogyan lehet szakdolgozatba olyan t kutatni amit mèg nem kutatott senki?
Épp témát keres :)
Milyen területről van egyáltalán szó? Fizika, orvostudomány, irodalom?
Minden területnek van bibliográfiája, azt átnézed, ami téma nincs benne, zt vsz. még nem kutatták.
Ugyan ebben a cipőben járok. Én villamosmérnök hallgató vagyok, a választott szakdolgozati témámmal vannak cégek akik foglalkoznak, de ők meg az utolsó információt is titokként kezelik -> nem lehet róla semmi hivatalos publikációban infót találni. Ami amúgy nem baj, mert kifejlesztem én magamtól az adott eszközt, de forrást megjelölni egyet se tudok. Nekem azt mondta a konzulensem, hogy akkor valami kapcsolódó témát keressek, arról is írjak egy kicsit, és majd abban lesznek a forrásmegjelölések.
Amúgy ez a dolog nem ismeretlen, több emberről is tudok aki ugyanúgy járt mint mi. Többek között a párom nővérem is, aki egy GTK-s szakon olyan statisztikai számítási módszert fogalmazott meg és fejlesztett ki, amihez hasonló addig nem használtak sehol, és ő azért kapott 3-ast a védésére, mert hogy "nem végzett kellő irodalomkutatást, túl kevés forrást használt a megíráskor".
Szeretném jelezni, hogy a kérdés kicsit félreérthető, és ezért volt néhány olyan válasz, ami félrement. Nem az a kérdés, hogy hogyan lehet olyan témát találni, amiben még nem kutatott senki, hanem hogy ha valakinek ilyen témája van, akkor hogyan lehet jól megoldani a feladatot.
A kérdésre általánosan válaszolni nagyon nehéz. Ahogy a 4-es írta, érdemes lehet közeli kutatási irányok keresése, esetleg valamilyen kapcsolat megfogalmazása. Aztán megpróbálhatod minél gyakorlatiasabb oldalról megközelíteni a dolgot (pl. számítógépes programírás, stb.), így az elméletről kevesebbet kell írni. De ez csak találgatás így, hogy azt sem tudjuk milyen szakra jársz. Amúgy a bevezetőben említsd meg, hogy a konkrét témában kevés az elérhető irodalom, ezt nyílván az értékelésnél figyelembe kell venni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!