Hogy kell novellát elemezni?
Én egy elvileg jó magyaros gimibe jártam, most érettségiztem. Magyarból az egyik feladat egy novella elemzése volt, ami a 100 pontból 50-et tesz ki, tehát elég fontos.
Szóval azt hittem 4 év alatt rájövök, hogyan kell novellát elemezni, de nem ez történt, ugyanúgy nem tudok :D
Szerencsére érettségin meg vannak adva a szempontok, amiket meg kell vizsgálni, és ez alapján lehet jó sokat rizsázni.
Ha nincsenek szempontjaid, akkor néhány dolgot általánosan meg lehet vizsgálni. Mire utal a cím, mi a szerepe? (lehet témamegjelölő, motívumot írhatja le, sejtetheti a fordulatot...) A szerkezetet meg lehet említeni (expozíció, bonyodalom/konfliktus, cselekmény kibontakozása, tetőpont, megoldás). Fontos, hogy elvileg egy elemzésben nem lehet a történetet mesélni. Viszont valamilyen módon meg kell fogalmazni mi történik, és ezeket a szempontok alapján jól végig lehet nézni. Ahelyett, hogy leírnád, hogy a novellában a két főszereplő eltéved, és nem találják meg egymást; írd azt, hogy a mű bonyodalma, hogy..., és máris elemzés.
Nagyon sok novellában a szereplők és kapcsolataik kapják a főszerepet, erre is ki lehet térni. Fontos lehet az elbeszélő nézőpont: E/1,belső? E/3 külső? objektív? szubjektív? mindentudó vagy ő is csak a sztori haladtával tudja meg mi történik, esetleg a történet része? És ennek mi a szerepe? Ha pl. E/3-as, objektív, akkor segíthet, hogy pártatlanul lássa az olvasó a történteket stb.
Sokszor falusi környezetben játszódik egy novella története, ilyenkor népies megszólalások, pletykák figyelhetők meg. Ezeknek is lehet szerepe; pl. a pletyka által derül ki valami. Sejtetések, előreutalások vannak-e benne? Kihagyások? Van-e kiemelkedő motívum, ez mit jelenthet? Még sokszor a színeknek is szerepük van. Egyik kedvencem, mikor a szereplő neve utal a tulajdonságára, ezt beszélő név-nek szoktuk mi hívni.
A műfajt is meg lehet vizsgálni, vannak-e olyan jelek, amik másik műfajra utalnak, pl. mesei elemek? Valóságos a hely és a szereplők, vagy kitaláltak, egy misztikus világ részei?
Persze nehéz általánosan elemezni egy novellát, mert minden történetben másra kerül a hangsúly. Ha viszont többször elolvasod, és a fentebb írtakat végignézed, valószínűleg kiderül, hogy mi is a történetben a fontos. Egy személyes történet, vagy talán az egész emberiség számára mond egy tanulságot? Esetleg szembeállíthat kétféle világot, emberi - isteni vagy falusi - városi... Mi okozza a fordulatot, és ennek milyen jelei vannak? Kinek szólhat a novella, felnőtteknek, gyermekeknek? Fontos a történelmi háttér, esetleg egy korról szól?
Én egy novellaelemzésnél nem írnék bele személyes véleményt, de ha valami eszedbejut, ne félj, írd nyugodtan le :D Szóval szerintem nehéz általánosan elemezni valamit. Elolvasod a sztorit, és rá kell jönnöd, hogy mi a lényege a történetnek, és ezt ecsetelgeted, hogy mi erősíti meg ezt a mondanivalót a novellában. Remélem valamennyire hasznos volt, bár igazán szerintem csak úgy lehet megérteni, ha megpróbálod magadtól.
Melyik novellát kell elemezned? :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!