Örkény István A színész halála című novelláját hogy lehetne elemezni?
A novella:
Ma délután az Üllői út egyik mellékutcájában eszméletét vesztve összeesett Zetelaki Zoltán, a népszerű színművész.
A járókelők bevitték a közeli klinikára, de ott hiába próbálták a tudomány legújabb vívmányaival - még vastüdővel is - életre kelteni. A jeles színész, hosszú haláltusa után, este fél hétkor kiszenvedett; tetemét átszállították a Bonctani Intézetbe.
A Lear király esti előadása e tragikus esemény ellenére is zavartalanul folyt le. Zetelaki késett ugyan egy kicsit, s az első felvonásban feltűnően fáradtnak látszott (néhol szemlátomást a súgó segítségére szorult), de aztán egyre jobban magára talált, s a király halálát már olyan meggyőző erővel jelenítette meg, hogy nyíltszíni tapsot kapott érte.
Utána hívták vacsorázni, de nem ment. Azt mondta:
- Ma nehéz napom volt.
Irodalom szóbeli érettségire kellene... Én olyasmire gondoltam, mint.... ez abszurd. Segítsetek. Köszönöm!! :)
Én úgy értelmezem, hogy amíg élt, addig a halálát játszotta el naponta. Most miután meghalt, azt játszotta, hogy él (míg a halált már nem kellett játszania, ezért lett olyan "élethű").
Azután nem tudom mit lehetne róla mondani még. Talán kötelességtudat, hogy még halála után is időre megjelenik a színházban. Afféle "the show must go on" gondolkodásmód lehet, hogy mindegy milyen gondjaid vannak a valós életben, a színpadon nem mutathatod ki, ott a megfelelő szerepet kell játszanod. Aztán amikor vége az előadásnak, akkor lehetsz csak újra önmagad, és mondhatod, hogy "nehéz napod volt".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!