Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha az írott nagybetűk kapcsolá...

Ha az írott nagybetűk kapcsolása a magyar nyelvben egy nem létező dolog, akkor írott betűkkel a mozaikszavak leírása hogyan történik?

Figyelt kérdés
pl: ABC, MÁV, MAHAJOSZ, MALÉV stb.

2020. máj. 15. 11:25
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm! Kíváncsi leszek a válaszukra.
2020. máj. 16. 16:52
 12/14 BringaManó ***** válasza:

írd meg majd nekünk is, kérlek!

(bár szerintem ennek az égvilágon semmi köze a nyelvtudományhoz, de azért remélem, válaszolnak :-)

2020. máj. 16. 17:12
 13/14 A kérdező kommentje:
Várom a válaszukat :D (amúgy abszolút nyelvtudományi kérdés, hiszen az írott nyelv is a nyelv része)
2020. máj. 20. 09:23
 14/14 BringaManó ***** válasza:

az írott nyelv _tartalma_ igen, annak vannak olyan tulajdonságai (stílus stb.), amelyek abszolút a nyelv, a kommunikáció részei (tehát a nyelvésztre tartoznak), és amelyekben eltér a beszélt nyelvtől.

talán még a helyesírásra is ráfoghatjuk, hogy van némi halovány köze a nyelvhez, mert vannak kicsi oda-vissza hatások a tartalom és a helyesírás között, tehát ez az – alapvetően formai – terület is befolyásolhatja érdemben az írásbeli a kommunikáció tartalmát, stílusát, a szóhasználatot stb.

na de hogy a nagy írottal hogyan írunk betűszókat?... ez a színtisztán formai dolog, ez aztán totál független a nyelv valódi tartalmától, kb. olyan szintű, mint hogy milyen betűtípust célszerű használni egy felirathoz, vagy milyen tulajdonságai vannak egy beszédhangátviteli rendszernek...

a tipográfiára sem a nyelvészet részeként tekintek.

ezeknek a területeknek nincs köze magához a nyelvhez (annak tartalmához), csak a nyelvet használó írással vagy beszéddel foglalkoznak... (szerintem legalábbis – de nem vagyok szakember)

most ránéztem a wikiben, hogy mikből áll a nyelvészet (ebből is látszik, mennyire nem vagyok otthon a témában :-), és nem találtam olyan részt, aminek akár halvány köze is lenne ilyen írásbeli-formai kérdésekhez.

de szívesen veszek felvilágosítást nyelvészektől, abból csak tanulhatok. :-)

2020. máj. 20. 14:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!