Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha az írott nagybetűk kapcsolá...

Ha az írott nagybetűk kapcsolása a magyar nyelvben egy nem létező dolog, akkor írott betűkkel a mozaikszavak leírása hogyan történik?

Figyelt kérdés
pl: ABC, MÁV, MAHAJOSZ, MALÉV stb.

2020. máj. 15. 11:25
1 2
 1/14 anonymousreview60 ***** válasza:
100%
Direkt kipróbáltam. Először nem jött ki jól, de az írott nagybetűk is összekapcsolhatók. Nem olyan szépen, mint a nagybetű-kisbetű kombinációk, de olvasható a végeredmény. Az ABC kimondottan egyszerű. A MAHAJOSZ H-ja volt necces.
2020. máj. 15. 14:59
 2/14 A kérdező kommentje:

Nem az a lényeg, hogy fizikailag nem tudom összekapcsolni, hanem hogy az írott magyar nyelvben elvileg ilyen nem létezik. De akkor hogyan lehet írott betűkkel helyesen leírni?

Mondjuk lehet, hogy rossz helyen van a kérdés, mert inkább nyelvészet, vagy nem is tudom minek nevezzem.

2020. máj. 15. 21:14
 3/14 anonymousreview60 ***** válasza:
100%
Nekem sikerült olvashatóan összekötni. Neked is fog. Egyébként a mozaikszó nem olyan régi dolog, akkor márvolt nyomtatott nagy betű.
2020. máj. 15. 22:00
 4/14 A kérdező kommentje:
De ismétlem: a magyar írásban ELVILEG nem létező dolog az írott nagybetűk kapcsolása. tehát fizikailag meg tudom csinálni, olvasható is, de nem helyes. Akkor hogyan írunk egy mozaikszót írott betűkkel helyesen?
2020. máj. 16. 10:36
 5/14 BringaManó ***** válasza:
100%
apróság: a mozaikszókon belül a betűszókról beszélünk (a másik alkategória a szóösszevonás, de annak általában csak az első betűje lehet nagy)
2020. máj. 16. 11:01
 6/14 anonymousreview60 ***** válasza:
77%

Kérdező: Te vagy értetlen idióta vagy egy perfekcionista f@ß vagy, sokban emlékeztetsz magamra. A választ megadtad magadnak (#4):

1. vagy nem írsz írott nagybezűvel mozaikszót,

2. vagy olvashatóan ÉS fizikailag lehetséges módon, DE helytelen/nem definiált/nem előírás szerinti módon végzed el a betűösszekötést.

Az életben több dologra nincs előírás, mint van. Ezzel nekem is bajaim vannak.

2020. máj. 16. 11:44
 7/14 BringaManó ***** válasza:
100%

"Ha az írott nagybetűk kapcsolása a magyar nyelvben egy nem létező dolog, akkor írott betűkkel a mozaikszavak leírása hogyan történik?"

nyilván úgy, hogy nem kötöd őket, csak egymás mellé írod... nem?

az a kérdés, hogy kell-e köztük valami hajszálnyi hézag, vagy összeérhetnek-e, ha úgy adódik? vagy mire vagy kíváncsi?...

"a magyar írásban ELVILEG nem létező dolog az írott nagybetűk kapcsolása. tehát fizikailag meg tudom csinálni, olvasható is, de nem helyes. Akkor hogyan írunk egy mozaikszót írott betűkkel helyesen?"

ezt nem értem. erre van valami előírás?... :-o

azt értem, hogy az iskolában megtanítják, hogy hogyan _szoktunk_ írni írott betűkkel. (ezt a tan'néni úgy fogalmazza meg, hogy "így kell", a könyv meg talán úgy, hogy "így csináljuk".) – de mi az, hogy "nem helyes"?

kérlek, segíts, helyezzük szituációba: hol kell ezt megoldanod? pl. a gyermeked írni tanul, és ott merült fel a kérdés? mert akkor értem, ott igazodni kell az iskolai elvárásokhoz, világos.

ha mint felnőtt akadtál bele, akkor nem értem. mi történik, ha nem kötöd? mi történik, ha "ELVILEG nem létező dolog", de gyakorlatilag mégis kötöd valahogy? a munkád során kell szabályosnak lenni? ha esetleg így van, akkor szerintem ne a GYK-lakók véleményéhez igazodj... :-)

2020. máj. 16. 11:49
 8/14 A kérdező kommentje:
Igen. Írástanulás/-tanítás kapcsán merült fel a kérdés. A magyar nyelv (tantárgypedagógiája sem!) ismeri az írott nagybetűk kapcsolását. De nyilvánvalóan egy alsós gyereknek ha a füzetébe kell írnia valamit, akkor azt írott betűkkel kell tennie. És valóban itt jött a kérdés, hogy amikor pl a Zengő ABC-t másolja éppen, azt hogyan tegye?
2020. máj. 16. 13:28
 9/14 A kérdező kommentje:
ahhh, kimaradt, hogy NEM ismeri -de az előzőek után ez gondolom egyértelmű.
2020. máj. 16. 13:29
 10/14 dq ***** válasza:
100%
A tanacs@nytud.hu vagy tanacs@nytud.mta.hu az MTA Nyelvtudományi intézet hasonló kérdésekre fenntartott e-mail címe, őket lehet zargatni ilyesmikkel.
2020. máj. 16. 13:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!