Vajon miért csorog le a forró kávé szívesebben a kávéfőző oldalán?
A suliban a kémia tanár úgy fejezte be az egyik órát hogy legközelebb elmagyarázza miért csorog le a forró kávé a főző oldalán. De sosem mondta el.
Azóta sem tudom.
Ugyan sejtésem van, de jobb lenne ha valaki megválaszolná aki ért hozzá.
Köszönöm





Az a baj, hogy ezt is lehet többféleképpen érteni.
Az akar lenni, hogy könnyebben csorog, mint a hideg kávé?
Hát, erre így nekem is csak tippem van.
A víz viszkozitása nem nagyon változik a hőmérséklet függvényében, de a felületi feszültsége igen, a forró víz felületi feszültsége kisebb, könnyebben folyik, szalad a felületen.
Esetlegesen beleszólhat, hogy milyen oldott anyagok válnak ki a kihűlt kávéból, milyen oldott anyagok (vagy épp kolloidos jelenlétük) szólnak bele a viszkozitásba, felületi feszültségbe kihűlve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!