A lenti egyenletet hogyan rendezzem?
Hello. Egyenletrendezést tanulunk oxidációs számok alapján. Az adott feladatrész habár összetettebb, mégis ennél a résznél akadtam fenn:
4 Zn + NO3- + 7 OH- + 6 H2O = 4 [Zn(OH)4] + NH3
Konkrétan azt nem tudtam kihozni, hogy 7 OH- és 6 H2O szükséges.
Van-e erre valamilyen logikus gondolatmenet, vagy csak a puszta próbálkozás eredménye ez?
A cink ox. száma 0-ról +2-re változik, a nitrogéné +5-ról -3-ra, tehát ezeknek az anyagmennyiség-aránya tuti, hogy 8:2=4:1(Zn:N) lesz, az oxidációs számok miatt (de talán ezt te is tudod, azt írtad talán)
4 Zn + 1 NO3- + OH- + H2O = [Zn(OH)4]2- + NH3 (a 2- lemaradt nálad! :))
Ebből adódik is az ammónia és a cinkátkomplex anyagmennyisége:
4 Zn + 1 NO3- + OH- + H2O = 4 [Zn(OH)4]2- + 1 NH3 (írjuk oda az egyest is, hogy tudjuk, hogy az tuti egy, ismerjük, hogy egy!)
Innen sajnos nem tudunk továbbmenni egyszerűen sem a hidrogénen, sem az oxigénen keresztül sem. Két út van: az egyik könnyebb, a másik nehezebb. Kezdjük a nehezebbel.
A) Egyenletrendszer:
Legyen x mol OH- és y mol H2O a bal oldalon. A bal oldalon 3+x+y oxigén van (nitrátban is van!), jobb oldalt 16.
Tehát x+y+3=16, x+y=13.
Továbbá a bal oldalon x+2y hidrogén van, a jobb oldalon pedig 16+3=19.
Egyenleteink: x+y=13, x+2y=19. A második egyenlet bal oldalán egy y-nal több van, mint az első bal oldalán, jobb oldala pedig 6-tal több, mint az első bal oldala, ezért y=6 (de ezt ezer más módon megkaphatod). x=7 az egyenletekből, és kész.
B) Töltésmegmaradás: a legegyszerűbb :D :D
jobb oldalt 8 negatív töltés van, jobb oldalt van a nitrátból 1 negatív, akkor a hidroxidból kell 7 negatív, így lesz ott is nyolc: ezért 7 OH- áll a bal oldalt, onnan megvan a víz is a rendezésből.
Amúgy érdemes megjegyezni mindkét módszert, mert sajnos vannak olyan egyenletek, amiknél be kell vetni mindkét módszert, sőt, van, aminél még úgy is próbálgatni kell (megjegyzem, az is bejött volna itt, hogy végigpróbálgatod az összes számot: a fenti kettő szerintem egyszerűbb :D)
Üdv
A válasz nyitja, hogy nem csak az atomok számának kell ugyanannyinak lennie egy kémiai egyenlet két oldalán, hanem a töltéseknek is. A jobb oldalon pedig egy képlet rosszul szerepel, a felírt cink komplex kétszeresen negatív töltésű, vagyis így van helyesen: [Zn(OH)4]2-
Nézzük végig lépésről lépésre. A Zn ox.száma 2-vel nőtt (0-ról +2-re), a Nitrogéné 8-cal csökkent (+5-ről -3-ra). Ezután beírjuk a 2-t a nitrátion elé, a nyolcat pedig a Zn elé. Mivel mindkettő szám osztható 2-vel, ezért egyszerűsítünk, és a nitrát elé 1-es szám kerül, a Zn elé 4.
Eddig tehát így állunk: 4 Zn + NO3- + OH- + H2O = 4 [Zn(OH)4]2- + NH3
Ezután ránézel a töltésekre. A jobb oldalon van -8, vagyis a baloldalon is ennyit kell csinálni. A nitrát -1, emellé pedig kell 7db hidroxid, csak így jön ki a -8-as össztöltés.
Tehát: 4 Zn + NO3- + 7OH- + H2O = 4 [Zn(OH)4]2- + NH3
Ezt követően megnézzük, mi hiányzik még a baloldalról és kiegészítjük a megfelelő számú vízzel, ami végül 6 lesz. Így már az anyagmérleg és a töltésmérleg is rendben lesz. Remélem tudtam segíteni. :)
Húha..két alapos választ is kaptam :) köszönöm!
#1 A spontán próbálkozásaim között volt egy valahogyan összetákolt “19-13=6” számolásom. Most már így látom az egyenletrendszert használván, hogy nem lőttem teljesen vaktában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!