Ebben a matek feladatban kéne nekem segítség teljesen nem értem?
A piacon valaki 4 kg krumplit és 3 kg hagymát vásárolt 440 Ft-ért. A sorban mögötte álló 5 kg hagymáért és 2 kg krumpliért 500 Ft-ot fizetett. Mennyibe
kerül ennél a zöldségesnél a krumpli és a hagyma?
az se baj ha le írjátok a megoldást levezetve abból valahogy majd rájövök.
Kétismeretlenes egyenlet.
4 K + 3 H = 440
2 K + 5 H = 500
Ezt kellene megoldani az egyik tanult módszerrel.
Azt érdemes még észrevenned, hogy pl az egyik esetben 4 kg a másik esetben 2 kg krumplit veszel. De pl. mi lenne, ha a második alkalommal dupla annyit vásárolnál: 4kg krumpliért és 10 kg hagymáért mennyit fizetnél? 1000Ft-ot.
Első eset 4kg krumpli+ 3kg hagyma=440Ft
Második eset 4 kg krumpli +10 kg hagyma =1000Ft
De akkor mit tudnál mondani a hagyma áráról? A második esetben ugyanannyi krumplit vettem, de 7 kg-mal több hagymát és 660 Ft-tal többet fizettem, tehát ez a 7kg hagyma ára.
De ez tuti így van? Mert nem jön ki egész szám.
2#
Egesz lesz az!
7H=560 (és nem 660)
H=80
K=50
4*50+3*80=440
Teljesen jó a gondolatmenet. Több oldalról keresni a megoldást.
Az lett volna az igazi ha a kérdező veszi észre.
Az a baj, hogy sokszor azt nem tudja, hogy mit is keres. A szövegből nem tudja kiszedni a hasznos információkat.
#7!
Én mindig meg szoktam kérdezni, hogy milyen "szinten" kell megoldani, nehogy "ágyúval verébre" esete forogjon fent! De jó ez így.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!