Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Network diagram - Critical...

Network diagram - Critical Path Analysis? Hogy kell elkezdeni?

Figyelt kérdés

Bár nem hiszem kapok választ, de hátha.

Hogy kell meghatározni minden egyes activity-nek a predecessor-ját, ha nem minden task összefüggő, és nem is függnek nagyon egymástól? Csak random rakjam be őket egymás után? Nem annyira fontos ez?

2020. ápr. 15. 01:38
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

"Nem tudom milyen anyagból tanultok és ott milyen módszer szerint keresik a kritikus utat"

Ezaz, hogy még magam sem tudom, de senki más sem. Konkrétan elénk lett vágva egy assigment és mindenféle leadott anyag és megtartott óra nélkül mindenre magunknak kell rájönni a vírus miatt.

Írtam a tanárnak, kértem segítséget valamint elküldtem a meglévő diagram-ot. Annyit írt vissza, hogy ránézésre jónak tűnik, már csak a critical path-t kell megállapítani..

Vagyis most akkor minden végkifejletet kiszámolok, majd ami a legtöbbre jön ki, at lesz a critical path?

Egyébként olyan módszert is láttam a neten, ahol a start és a finish eleve egy-egy activity. Célszerű lenne úgy csinálni? Vagy végülis mindegy?

Mert ugye írtad, hogy a finish-t még nem tudjuk. Azt hogy tudom meg? Mindig az a finish, ami az összes végkifejletnek a hossza összeadva a legtöbb?

Teljesen vakon vagyok, de így most kezdem magam mélyebbre ásni 😬

Szokásom mindent túlkomplikálni.

2020. ápr. 16. 01:04
 12/12 anonim ***** válasza:

Start és Finish állapotok kellenek, hiszen a tevékenységi hálónak (magyar elnevezés) 1 db. kezdőpontja és 1 db. végpontja van definíció szerint. Aminél ez nem így van, az nem tevékenységi háló, márpedig itt 4 db. kezdőpont lenne, ha nem tennénk be egy start-ot.

Egyébként van egy másikfajta hálórajz is, amiben a start állapotot 0-nak vagy 1-nek veszik fel és az éleken jelölik a tevékenységeket, ez ne tévesszen meg, ha ilyet látsz.

"Mert ugye írtad, hogy a finish-t még nem tudjuk. Azt hogy tudom meg? Mindig az a finish, ami az összes végkifejletnek a hossza összeadva a legtöbb?"

Ja igen, a Finish "0" súlyú (float), tehát a C-E-H-M-J közül a legnagyobbal lesz egyenlő.

A kritikus útvonalat a következőképpen lehet meghatározni:

* Kiszámolod az állapotok súlyait (float értékek, ezeket elvileg megcsináltad az előbb).

* Célszerű a végpontból (finish) visszafelé követve meghatározni a kritikus utat.

* A nyíl végén lévő állapot súlyából kivonod a nyíl elején lévő állapot súlyát. Megnézed a nyíl végén lévő állapot "dur" értékét. Ha a kivonás eredménye egyezik, akkor az út része a kritikus útvonalnak.

Példának megcsináltam az első két részét a kritikus útnak, remélem, hogy érthető így:

[link]

A start és finish állapot hossza ("dur" értéke) 0-ként értelmezendő.

---

Egyébként most nézem, hogy a (K) állapotnál nem jók a nyilak, mert az E-F-I helyett a G-F-I van benyilazva. Ennélfogva az (E) sem a finishbe megy, hanem a (K)-ba. Ezért mondom, hogy célszerű átnézni, mert én is hibázok...

2020. ápr. 16. 10:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!