Network diagram - Critical Path Analysis? Hogy kell elkezdeni?
Bár nem hiszem kapok választ, de hátha.
Hogy kell meghatározni minden egyes activity-nek a predecessor-ját, ha nem minden task összefüggő, és nem is függnek nagyon egymástól? Csak random rakjam be őket egymás után? Nem annyira fontos ez?
"Nem tudom milyen anyagból tanultok és ott milyen módszer szerint keresik a kritikus utat"
Ezaz, hogy még magam sem tudom, de senki más sem. Konkrétan elénk lett vágva egy assigment és mindenféle leadott anyag és megtartott óra nélkül mindenre magunknak kell rájönni a vírus miatt.
Írtam a tanárnak, kértem segítséget valamint elküldtem a meglévő diagram-ot. Annyit írt vissza, hogy ránézésre jónak tűnik, már csak a critical path-t kell megállapítani..
Vagyis most akkor minden végkifejletet kiszámolok, majd ami a legtöbbre jön ki, at lesz a critical path?
Egyébként olyan módszert is láttam a neten, ahol a start és a finish eleve egy-egy activity. Célszerű lenne úgy csinálni? Vagy végülis mindegy?
Mert ugye írtad, hogy a finish-t még nem tudjuk. Azt hogy tudom meg? Mindig az a finish, ami az összes végkifejletnek a hossza összeadva a legtöbb?
Teljesen vakon vagyok, de így most kezdem magam mélyebbre ásni 😬
Szokásom mindent túlkomplikálni.
Start és Finish állapotok kellenek, hiszen a tevékenységi hálónak (magyar elnevezés) 1 db. kezdőpontja és 1 db. végpontja van definíció szerint. Aminél ez nem így van, az nem tevékenységi háló, márpedig itt 4 db. kezdőpont lenne, ha nem tennénk be egy start-ot.
Egyébként van egy másikfajta hálórajz is, amiben a start állapotot 0-nak vagy 1-nek veszik fel és az éleken jelölik a tevékenységeket, ez ne tévesszen meg, ha ilyet látsz.
"Mert ugye írtad, hogy a finish-t még nem tudjuk. Azt hogy tudom meg? Mindig az a finish, ami az összes végkifejletnek a hossza összeadva a legtöbb?"
Ja igen, a Finish "0" súlyú (float), tehát a C-E-H-M-J közül a legnagyobbal lesz egyenlő.
A kritikus útvonalat a következőképpen lehet meghatározni:
* Kiszámolod az állapotok súlyait (float értékek, ezeket elvileg megcsináltad az előbb).
* Célszerű a végpontból (finish) visszafelé követve meghatározni a kritikus utat.
* A nyíl végén lévő állapot súlyából kivonod a nyíl elején lévő állapot súlyát. Megnézed a nyíl végén lévő állapot "dur" értékét. Ha a kivonás eredménye egyezik, akkor az út része a kritikus útvonalnak.
Példának megcsináltam az első két részét a kritikus útnak, remélem, hogy érthető így:
A start és finish állapot hossza ("dur" értéke) 0-ként értelmezendő.
---
Egyébként most nézem, hogy a (K) állapotnál nem jók a nyilak, mert az E-F-I helyett a G-F-I van benyilazva. Ennélfogva az (E) sem a finishbe megy, hanem a (K)-ba. Ezért mondom, hogy célszerű átnézni, mert én is hibázok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!