Melyik keverék heterogén, kolloid, homogén?
Itt vannak a keverékek, csoportosítottam, csak nem tudom, hogy jó-e
Heterogén: gránit, kocsonya, rostos gyümölcslé, sajt
Homogén: eső, levegő, szódavíz, ötvözetek, cukoroldat, ételecet, vízben oldott oxigén
Kolloid: tojáshab,felhő, füst, szuszperzió, gél, köd, habkő, tejföl, majonéz
A listád majdnem jó. Kiegészítések alább.
A kocsonya egy gél, ami definíció szerint kolloid.
Szuszperzió (gondolom csak elírás) kifejezés nincs, csak szuszpenzió. Egyik meghatározás szerint a szuszpenzió olyan folyadék, amelyben szilárd anyagszemcsék vannak eloszlatva, szolvatáció nélkül. Ez tehát heterogén rendszer.
A habkőben tudtommal szemmel látható légbuborékok vannak, ez tehát eleve kizárja, hogy kolloid legyen. De ha a követ alkotó szilárd részecskéket vesszük szétoszlatott fázisnak, akkor az szintén a kolloid mérettartományt meghaladó méretekkel rendelkezik a gázbuborékok között. Tehát heterogén.
A szódavíz egy homogén rendszer, bár amikor szemmel látható buborékképződés lép fel, abban a pillanatban heterogén jellege is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!