Szöveges feladat, értelmezésben egy kis segítség?
Feladat:
Éva 150 diákot kérdezett meg otthonuk felszereltségéről. Felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek közül kétszer annyian rendelkeznek mikrohullámú sütővel, mint mosogatógéppel. Azt is megtudta, hogy 63-an mindkét géppel, 9-en egyik géppel sem rendelkeznek. A megkérdezettek hány százalékának nincs otthon mikrohullámú sütője?
A feladatnak megvan a megoldása ott az X-et hamar meg is kapja, de az én gondolatmenetem miért nem jó ?
141 van legalább 1 gépe
63 embernek 2db gépe van, így 141-63 = 78 embernek vagy az egyik vagy a másik van.
78/3 = 26, és akkor x=26, 2x = 52
26 embernek mosogatógép
52 embernek mikró
63nak mind a kettő van
26+52+63 = 141
akinek nincs mikrója: 9+26 = 35
innen lehet %-ot számolni.
diagramba rajzoltam, és mikor össze adtam értékeket a feladat szövegével egyezett.
(lehet csak kis lépésekre alkarom le bontani, mert fáradt vok, de akkoris :))
Abba a hibába estél bele, hogy "...a megkérdezettek közül kétszer annyian rendelkeznek mikrohullámú sütővel, mint mosogatógéppel." bekezdés nem azokról szól, akik csak az egyikkel vagy csak a másikkal rendelkeznek.
Számításaid szerint 26+63=89 embernek van mosogatógépe, 52+63=115 embernek van mikrója, de a 89-nek nem kétszerese a 115.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!