Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Valaki segít megoldani azt a...

Valaki segít megoldani azt a szöveges feladatot?

Figyelt kérdés

Egy téglalap alaku fénykép egyik oldala 4cm-vel nagyobb,mint a másik. Ha a fénykép köré 2cm széles keretet készítünk, akkor a keret területe a fénykép területének 40%a lesz. Mekkora a fénykép?

Hát én nem értem. Egyszerűen nem fogom fel

2020. jan. 20. 16:49
 1/5 anonim ***** válasza:

A fénykép rövidebb oldala legyen a, ekkor a másik oldal a+4, a keret rövidebb oldala a+2, hosszabb oldala a+6.

Innen már menni fog?

2020. jan. 20. 16:58
 2/5 anonim ***** válasza:

Rajzold le! A fénykép rövidebb oldala a, a hosszabbik a+4.

A fénykép területe a * (a + 4) = a² + 4a

A keret területe már macerásabb, ezért jó, ha lerajzolod. A rövidebb oldal melletti keret területe 2a, két oldalon összesen 4a. A hosszabbik oldal mellett futó keret területe:

2 * (a + 4 + 4) = 2a + 16, összesen 4a + 32.

A keretek területe összesen:

4a + 4a + 32 = 8a + 32

A feladat azt mondja, hogy:

0,4(a² + 4a) = 8a + 32

Ezt rendezve:

a² + 4a = 20a + 80

a² - 16a - 80 = 0

Ezt kell megoldani.

2020. jan. 20. 16:59
 3/5 A kérdező kommentje:

Hát probálkoztam itt valamivel,de nagyon törtes valami jött ki :S. Ebben mit rontottam el?

Tehát az megvan,hogy x+2 a rövidebb kerettel, és x+6 a hosszabb oldal,kerettel. Ennek a területe (x+2)(x+6) és én ebből kivontam a normális területet,ami az alla volt,tehát:

(x+2)(x+6)-x(x+4)

És ugye et egyenlő az alap terület 40%ával,tehát

(x+2)(x+6)-x(x+4)= x(x+4) *0,4

De valahogy ezt kiszámolva nem olyan az eredmény :D itt hol van a gikszer? :S vagy csak számolni nem tudok?

2020. jan. 20. 17:07
 4/5 anonim ***** válasza:
Ott rontod el, hogy a hosszabb oldal kerettel x+8, a rövidebb pedig x+4. Mondtam, hogy rajzold le!
2020. jan. 20. 17:59
 5/5 A kérdező kommentje:

Hééé, akkor az első félrevezette félrevezethető gyerekeszem :D. Tényleg,igen. És. Lerajzoltam.

De most már látom. Tehát ez igy egy helyes egyenlet? Ezzzel akkor már nincs baj?

(X+8)(x+4)-(x+4)x=(x+4)x*0,4

2020. jan. 20. 18:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!