Miért veszélyes a rövidzárlat? Ezt a kérdés kaptam fizikán, de nem tudom, hogy mi a válasz. Mindenhol kerestem, de sehol sem találtam semmit.
Rövidzárlat esetén az átfolyó áram hővé alakul, amely melegíti, vagy netalántán elégetheti a vezetékeket.
Na most, ha egy vezeték ég az nem túl jó dolog. :D
Ohm törvénye I=U/R. Az R normál esetben a vezetékek ellenállásának, illetve a táplált fogyasztó(k) eredő ellenállásának az összege. Mivel a vezeték a fogyasztóhoz képest legalább két-három nagyságrenddel kisebb, elhanyagolható a számításból. A teljesítmény azon az alkatrészen fog jelentkezni, ahol feszültségesés van a kapcsok között, és áram is folyik át rajta.
Rövidzár esetén egyedül a vezeték ellenállása lesz, és mivel ez nagyságrendekkel kisebb (az áramforrás feszültsége pedig nem változott), ugyanennyi nagyságrenddel nagyobb áram fog folyni a vezetékeken.
Plusz, az átfolyó áram okozta hőhatás I²*R-el arányos, tehát nem 100x jobban fog melegedni a vezeték, hanem 10 000x jobban.
És mivel az üzemi áram sokszorosa folyik, ez sok esetben az áramforrást is károsíthatja. (pl ha akku, vagy adott teljesítményű tápegységről van szó.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!