Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Néhány német mondatot nyelvtan...

Néhány német mondatot nyelvtanilag nem értek, megmagyaráznátok? Kezdő szinten vok,4 hónap óta tanulom a németet.

Figyelt kérdés

Voriges Jahr hat meine Mutter einen alten Freund getroffen. Itt a "hat" birtosok? Ha igen, nem értem a mondatot, egyébként értem.

Meine Eltern haben sich vor drei Jahren scheiden lassen. Itt sem értem a "haben"-t.

Mein Lieblingsplatz in der Wohnung ist mein eigenes Zimmer, ich habe es ganz allein eingerichtet. - a 2. mondatrészben miért van "habe"?

Ich wohne hier gerne, weil ich hier viele Freunde habe. - a 2. mondatrész szórendjét nem értem, én úgy írtam volna, hogy ...weil habe ich hier viele Freunde.

Schmeckt dir die Supper? - miért nem "schmeckst"?

2020. jan. 2. 13:11
 1/3 anonim ***** válasza:

A “hat” nem lehet birtokos névmás. Az a (mit) einen alten Freund.

A “haben” jelentése:

-van valamije, birtokol valamit,

-de szóösszetételekben, kifejezésekben is gyakori. Például gern haben – kedvelni, szeretni vmit, valakit.

A “weil” után KATI szórend van.

Azért schmeckt, mert a Suppera vonatkozik, nem pedig “rád”. Tehát nem E/2-ben kell ragozni.

Amúgy, ha az alapokkal ilyen szinten nem vagy tisztában, fölösleges még mondatokkal meg mondatszerkezetekkel foglalkoznod.

2020. jan. 2. 13:20
 2/3 anonim ***** válasza:

Az elsőben a hat-al a múlt időt fejezed ki.Minden igének 2 multja van(3 is,de a 3.nagyon ritka).Meg kell tanulni az igék mult idejét(nyilván szabályszerűség az van)

Pl.a mondatodban a treffen az ige

Jelen:treffen

1.múlt:traf

2.múlt(ez van a mondatodban)hat getroffen

2.múltban legtöbbször a haben a segédige,de vannak,ahol a sein.Pl:Fahren-fuhr-ist gefahren.

A 3.mondatban szintén azért van haben,mert mult időben van:hat eingerichtet

A weil-os mondatban azért más a szórend,mert meg kell tanulni,hogy melyik kötőszó után milyen szórend van.

Egyenes fordított,vagy KATÁ(kötőszó,alany,tárgy,állítmány.)

A weil esetében KATÁ szórend van.Az interneten biztos találsz szórendes összefoglalót,de ha nrm,írj,és segítek priviben.

Az utolsó mindatban azért nem schmeckst,mert nem te ízlesz,hanem a leves.A leves pedig E/3,ezért schmeckt.

2020. jan. 2. 14:24
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszi mindkettőtöknek, ezt a nyelvtant még nem tanultam, azért nem értettem a mondatokat. A "schmeckt"-et is köszi, ezt tudhattam volna, hiszen nem én vok az alany.

Van még pár nap a német óráig, gondoltam, hasznosan töltöm ezekkel a kis rövid szövegekkel az időt, de ezek még tényleg odébb vannak nekem.

Köszi a válaszaitokat!

2020. jan. 3. 13:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!