Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Milyen a értékre lesz igaz az...

Milyen a értékre lesz igaz az állítás? A=2x/x+3

Figyelt kérdés

Ugy csináltam hogy a=2x/x+3

ax+3a=2x

a=2

3a=0

Nem jövök rá hogy lesz a megoldás -6.

2019. nov. 24. 14:16
 1/3 A kérdező kommentje:

Bocsánat a feladathoz tartozott még egy rész.

B=(a/x+3)+2

igy mar kijött a megoldás. a = -6

2019. nov. 24. 15:03
 2/3 anonim ***** válasza:

Nem igazán értem a feladatot, meg hogy honnan jön a -6. Ha x helyére beírsz egy számot, akkor fogsz kapni egy eredményt. Mivel a nevezőben is van ismeretlen, ezért a tört miatt, ahol a nevező nem lehet nulla, mivel nullával való osztás nem értelmezett, x+3 nem lehet nulla, azaz x nem lehet -3. Ezen kívül minden számra értelmes a kifejezés, mert a számlálóba bármilyen szám kerülhet.

Ha nincs megadva konkrét A értéke, akkor nincs mit kiszámolni, csak átrendezgetni tudsz, de annak nincs sok haszna.

A számolásod egyébként a harmadik sorban helytelen, mert

a*x+3*a = 2*x

osztása x-szel

a + (3a / x) = 2

de az x soha nem fog kiesni.

A feladat valószínűleg nem az volt, hogy add meg az A értékét, mert azt nem tudod megadni, hiszen bármi lehet attól függően, hogy x helyére a -3-on kívül mit írsz, hanem hogy add meg az értelmezési tartományt, ami a valós számok, kivéve -3.

2019. nov. 24. 22:58
 3/3 anonim ***** válasza:
Nem vettem észre a kommentedet, mikor írtam az első választ, de akkor már nem lényeges.
2019. nov. 24. 22:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!