Vajon mennyibe kerül egy fürdőkádnyi víz melegítése? ( a kiegészítésben található a feladat további részei) Valaki segítene rávezetni, hogy hogy kell megoldani. Köszönöm előre is a segítőknek.
Hááát, bocs, van itt némi fogalomzavar. A kérdésben rávezetésről van szó. A megoldás levezetése meg nem az.
Én megadtam a rávezetést. Ha a fogalom ismeretlen, a wikipédia megmagyarázza, és onnan már minimális gondolkodás elegendő. Én viszont a minimális gondolkodást is megspórolni akarókat nagyon rühellem. Ha esetleg arról lenne szó, hogy kiskorodban hajótörést szenvedtetek a déltengereken, és szüleid csak írni és olvasni tanítottak meg, az általános iskolás fizikára nem, az persze más.
Megértem, hogy tetszene, ha ctrl c- ctrl v módszerrel kész lenne a házi feladat, kicsit vársz, biztosan jön olyan marha, aki megteszi.
A felmelegítésre fordítandó hőmennyiség:
Q=c*m*(t2-t1)/éta_bojler. Itt c a fajhő ezt kikeresed valamilyen táblázatból.t2=40fok, t1=15 fok.
Ennek egyenlőnek kell lennie a gáz elégetése során keletkező hőmennyiséggel:
Q=H*V, H=fűtőérték, V=térfogat.
Az egyenlőségből
V=c*m*(t2-t1)/éta_bojler/H adódik.
Az elektromos vízmelegítőnél pedig a villamos áram Joule-féle hőjét lehet felírni:
Q=P*t*éta_vill. P=a villamos hőfejlesztő berendezés teljesítménye, t-eltelt idő.
Tehát az alábbi egyenlőség írható fel:
c*m*(t2-t1) = P*t*éta_vill
Amit fizetni kell, az a villamos áram munkája, a W= P*t szorzat. Ez kifejezhető:
W=c*m*(t2-t1)/éta_vill.
Remélem a számok beírása már megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!