Hogy kell kiszámítani a képarányt?

A két értéket elosztod egymással, ekkor kapsz egy arányszámot, majd az aránypárt megszorzod annyival, hogy mindkét oldal egész szám legyen...
1280:1024=1,25 -> 1,25:1 -> (1,25x4):(1x4)= 5:4

igen vagy hát legalábbis megközelítőleg, mert pl az enyém 720 x 576-ban vesz, azaz 4 x 3,2 a képarány, de hát ez elmegy kb 3 x 2-esnek
attól függ amúgy mire szeretnéd használni, én javaslom neked a 3 x 2 -est, mert az több mindenhol alkalmazható

Mivel arányokról van szó, ezért úgyis kifejezheted a kettő értékét, hogy elosztod egymással őket. :D
Ha elosztod az 1280-at 1024-gyel, akkor 1,25-öt kapsz, és ha az 5-öt osztod 4-gyel, akkor is ennyit kapsz. :D
a:b = c:d
a/b (tört) = c/d (tört)
a/b (értéke) = c/d (értéke) -> ha megegyezik, egyforma az arányuk :D (bocsi, ha primitíven fogalmaztam meg :/)
"..az aránypárt megszorzod annyival, hogy mindkét oldal egész szám legyen..."
– Érthető, és én is hasonlóval próbálkoztam, azonban azt, hogy mennyivel kéne megszorozni a törtet, hogy egész szám legyen... innentől véres a torka a történetnek. Ugyanis kijön egy szám, mondjuk: 1,672. Most honnan tudjam, hogy mennyivel kell felszorozni, hogy abból egész szám legyen? kezdjem el a számológépen 1-től akármeddig végigpróbálgatni, míg egész számot nem kapok?
Itt a dilemma.

Nyugi, nem olyan nagy ez a dilemma.
Tetszőleges tizedes törtet a következő módszerrel lehet két egész szám hányadosává alakítani:
1. Megszorzod a számot annyival, hogy egész szám legyen.
1,672*1000 = 1672
2. Hogy az értéke ne változzon, ugyanazzal a számmal el is kell osztani a kapott egész számot
1,672 = 1672/1000
3. A számlálót és a nevezőt is törzstényezőkre bontod, amivel lehet egyszerűsítesz, végül a számlálóban és a nevezőben is egész szám marad, pont az, amit kerestél.
1672 = 2*2*2*209
1000 = 2*2*2*125
így
1,672 = 209/125
Az 1,25 esetén a fenti módszerrel:
1,25 = 125/100 = 5*5*5/5*5*4 = 5/4
Persze ez úgy is megoldható, hogy
1,25 = 1 + 1/4 = 4/4 + 1/4 = 5/4
Remélem, ezek után nem lesz gondod a képarány kiszámításával.
DeeDee

A második válaszolónak:
A 720/576 = 1,25, ami az előző válaszom alapján pontosan 5:4-es képaránynak felel meg.
DeeDee
THX, DeeDee! Meggyőződtem róla, hogy az iskolában nem hiába álltam bukásra mindig matekból. Olyan szinten vagyok zokni hozzá, hogy egy szót sem értettem a magyarázatodból sajnos. De ez nem a te hibád. A vevőkészülékemből hiányzik valami.
Azt hiszem, az alapok hiányoznak, így az egész nekem kínai, mert a fogalmakat sem értem. Ezt viszont nem itt fogom elsajátítani. Szvsz már sehol. De azért kösz!

Bevallom őszintén, zavar, hogy nem sikerült segítenem. Valószínűleg az én hibám, hogy nem volt érthető a módszer. Bár úgy veszem ki a válaszodból, hogy részedről befejezted a problémát, mégis megpróbálom még egyszer, érthetőbben leírni, hogy is képzeltem el a megoldást.
Tehát a feladat az, hogy egy tizedes törtet felírjunk 2 egész szám hányadosaként.
A válasz lényege már az első válaszban benne van, aki a megadott tizedes törtet induláskor egy olyan törtként kezelte, amelynek a számlálója az adott tizedes tört, a nevezője pedig 1.
Az általad említett 1,672-n fogom bemutatni a módszert.
Az induló érték tört formában
1,672 = 1,672/1
A továbbiakban ezt a törtet fogom alakítani.
Annyit azért illik tudni az elkövetkezendő lépések megértéséhez, hogy egy tört értéke nem változik - többek között -, ha a számlálóját és a nevezőjét is ugyanazzal a számmal megszorozzuk.
Hogy lehet a példánk számlálóját - 1,672 egész számmá alakítani?
A legegyszerűbben úgy, hogy 10-nek annyiadik hatványával - vagy másképp kifejezve - annyiszor szorozzuk meg 10-zel, ahány számjegy van a tizedes vessző után.
Ez a szám a példánkban 3 (672), ezért 10^3 = 10*10*10 = 1000-el kell megszorozni, hogy egész szám legyen. Így a számláló
1,672*1000 = 1672
Hogy a tört értéke ne változzon, a nevezőt is meg kell szorozni 1000-el. Így lesz a nevező
1*1000 = 1000
Ezek után a törtünk a következőképp néz ki:
1620/1000
Előfordulhat, hogy olyan szám van a számlálóban, amit nem lehet tovább egyszerűsíteni, akkor itt a vége az akciónak.
Esetünkben ez nem áll fenn, a törtet lehet még egyszerűbb alakra hozni. Egy tört értéke akkor sem változik, ha számlálót és a nevezőt is elosztjuk ugyanazon számmal.
Ehhez a számlálót és a nevezőt is törzstényezős alakban, vagyis prímszámok szorzataként célszerű felírni.
1672 = 2*2*2*11*19
1000 = 2*2*2*5*5*5
Látható, hogy a 2*2*2 = 8 mindkettőben szerepel, ezért ezzel lehet osztani.
Osztás után a számlálóban
11*19 = 209
a nevezőben
5*5*5 = 125
marad. További egyszerűsítés nem lehetséges.
A törtünk ezek után
209/125
alakú lesz, vagyis az eredeti tizedes törtünk két egész szám hányadosaként felírva:
1,672 = 209/125
A kérdésben említett 1440×900 esetén
1440 = 2*2*2*2*2*3*3*5
900 = 2*2*3*3*5*5
Egyszerűsítés után marad
2*2*2/5 = 8/5
Ha mégis visszanéznél a kérdésedre, örülnék, ha leírnád, mi az, amit nem értesz, hátha tudunk abban is segíteni.
DeeDee

15:55
értelek én, csak én leginkább praktikussági szempontból nézem h fotózásnál és ugye nyilván gondolva a későbbi nagyításra, 10x15 illetve 20 x 30 -ashoz és A/3-ashoz legközelebb (vagy némelyiknél pontosan is) a 3:2-es áll legközelebb
na de 5:4-es képarányt egyszerűen én speciel nem is értem hol használnak és miért találták ki, hiszen kb semmi se passzol hozzá
vagy rosszul látom ??
én is szenvedek mindig utána az arány átdolgozásával és ezt már fotózéáskor is próbálom bele kalkulálni, de szal állat nehéz h a végeredmény is jó legyen
csak valahogy értelmetlennek találok egy csomó arányt, nem értem azokat hol használják

Nem tudom, milyen géppel fotózol, az eddigi gépeimen minden felbontás 4:3-as arányú volt. Ha kérsz egy nagyítást egy fotós boltban, általában a 9x12 méretet ajánlják, ami szintén 4:3-as arányú. A mostani monitorom is ugyanilyen. Az utóbbi időben meg terjed a 16:9-es arányú képernyő.
Megfelelő programmal meg átalakíthatod a kész digi képet tetszőleges oldalarányúvá.
Azt meg én sem tudom, hogy az 5:4-s oldalarányt hol használják.
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!