Hány embernek tartja vissza az Orbán kormány a diplomáját amiért csak magyarul beszél?
Azzal nem értünk egyet hogy felső korhatár legyen (bár hozza kéne tenni hogy azt is ugy kéne megoldani hogy 1985 elott született emberek eseten nem kellene ez)!!!
De!
Mar ne haragudjanak, de jogi egyetemre járok, vannak olyan idősebb hallgatok akiknek nincs nyelvvizsgájuk. Ők is szívnak, pedig azert nalunk már csak a szakirodalomhoz is kell nyelv. De nem panaszkodnak, egyik sem. Viszont vannak olyan idióta évfolyamtársaim is, akiket tenyleg jobb lenne kiszelektálni innen. Nekik szinte biztosan legkésőbb a nyelvvizsga miatt fog megbukni a diplomájuk.
Nem lehet semminek ugy nekiülni, hogy úgysem fog kelleni. Meg nem is lehet tudni. Általános iskolás egyik angol tanárom sem tanárnak készült, es a szocializmusban egy isten háta mögötti kis faluban a minimális irodalmi anyag es a heti egyszer rádióban leadott angol számokból tanult meg anyanyelvi szinten angolul, pedig neki sem kellett volna. Masik tanárom sem gondolta hogy eljön nyaralni Európába Amerikából es nem fog többet visszamenni, hat megtanult gyorsan par nyelvet. Nem lehet tudni mit hoz az élet, de ilyen hozzáállással nem szabad semminek neki kezdeni. Igenis kell szelektálás az egyetemeken, és nagyon jol teszik hogy kötelezővé tettek a nyelvizsgát. Le lehet pontozni a véleményem miatt, pont magadból letojom masok mennyire értenek velem egyet, viszont tessék a véleményünket tiszteletben tartani es nem akarni megvaltoztatni.
Amugy megkérdezhetem milyen szakrol van szó, mert bárhogy is gondolkodok nem tudok egy egyetemi képzést sem elképzelni ahol minimum a szakirodalomhoz nem kellene egy masik nyelv viszonylag magas művelése.
Részemről gépészmérnöki. És mint mondtam, megcsinálom, csak nem látom értelmét. Az én munkakörömhöz konkrétan nincs szükség a nyelvtudásra. Tehát én abban látnék rációt, hogy a munkáltató döntse el, kéri-e...
A szelektálás meg... Akkor ilyen alapon a nyelvészeket, bölcsészeket is szelektáljuk alap fizika tudás alapján, elvégre csak ismerni kell azt, ami minket körbevesz, nem? ;)
Bocs, csak nem tartom fairnek, hogy tőlünk, negyvenesektől ugyanazt elvárják, mint a fiataloktól, úgy, hogy ugyanazt a hátteret viszont nem kapjuk meg.
Történész pont olyan szakma amiben ha valaki nem sokadik diplomának csinálja hanem hivatásnak, akkor igenis a külföldi szakmai lapokhoz es anyagokhoz legalabb egy latin nyelv szinte teljes mértékű művelése szükséges mar csak a magyar történelemhez is, ahhoz meg hogy a cseh/lengyel/szlovák/szlovén/horvát/roman területekről kikérjünk irtokokat alap angol is minimum szükséges.
Gépészmérnök szinten, szakmai anyaghoz szükséges lehet masik nyelv ismerete.
Természetesen elnézést kérek ha nem így van, de én így látom. Még ha csak annyira is kell valakinek az életben egy nyelv mint jogászoknak a latin, már akkor is van értelme.
Hiába nem kell valakinek egy nyelv mondjuk, nem lehet csak a munkáltatóra bízni hogy szelektáljanak. Manapság mar elvárás globális szinten a multitalking, nem maradhatunk le erről országosan amiatt mert par helyre nem szükséges. Mivel egyetemre szinte bárki bejuthat, kell központilag egy meghatározó tényező ami segit fenntartani egy diploma értékét. Ebben segít ez a megoldás.
#27: akkor viszont nem úgy lenne fair, ha mi is megkapnánk ugyanazokat a lehetőségeket is, mint azok, akik most végeznek a középiskolában?
Én pl. levelezőn érettségiztem, ott egyáltalán nem volt nyelvoktatás.
#28 Évekig tanultál oroszt, szerintem nem nagy fáradtság feleleveníteni azokat az ismereteket.
Egyébként a mai középiskolásoknak sincs sok lehetőség. Ahogy említettem, a középszintű érettségi szintje nem felel meg a nyelvvizsga követelményeinek. Kb. 300-400 óra a B2 és B1 szint közötti különbség, amit magánórák keretében kell bepótolni, akinek kell a diploma. Egyszerűen még ma is rendkívül rossz, hatékonytalan a középiskolai nyelvoktatás általánosabban, ahogy ezt már korábban kifejtettem.
Igazából én sem értek teljesen egyet azzal, hogy kelljen a nyelvvizsga, de ha egyszer ez a szabály, ezt kell elfogadni. A mérnöki gyakorlatban is meg kell felelni a szabványnak, a jogszabályoknak. Tehát a szabályokat el kell fogadni. Vagy ha ez falakinek végképp nem fekszik, akkor tessék feljebbi szintre jutni, és módosítási javaslatokat tenni.
#29: hidd el, sokáig vaciláltam azon, hogy az oroszt frissítések fel. De az én munkahelyemen az végképp időpazarlás lenne, így inkább az angol mellett döntöttem.
Megcsinálom, mert másképp nem kaphatok diplomát, nem fogom benthagyni!
De ahhoz továbbra is tartom magam, hogy ha ilyet előírtnál, akkor illene hozzá biztosítani a feltételeket is, na meg mindenkinek egyenlő jogokat!
Mert ha eltörölték a 40 felettiek nyelvvizsgamentességét, mert mi is ugyanolyan diplomát kapunk, akkor ennyi erővel nekünk is visszafizethetnék a nyelvvizsga díját.
Na meg akkor levelezőn is lehetett volna nyelvoktatás. Én személy szerint ezt tartom kifejezetten visszásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!