Hány embernek tartja vissza az Orbán kormány a diplomáját amiért csak magyarul beszél?
Magyarország kormánya az Orbán kormány. Jelenleg. Hagyjuk a balliberális eszméket, az hogy van egy ilyen követelmény nem most vezették be, és túlmutat a jelenlegi kormány hivatali idején, mert ha csak nem módosítják gyökeresen, nem fog megváltozni. És nem fogják, mert ez egy jó dolog.
Miért is? Kifejtem.
(Mindenekelőtt megjegyezném hogy értem mi a gondja ezzel negyven fölött, amikor nehezebb is már nyelvet tanulni, de reálisan nézve és nem bántásból, a jelenleg egyetemi hallgatok hány százalékát érintheti ez ilyen szempontból? Rosszul hangzik sajnos, mert minden ember számít, de elhanyagolható az a százalék a teljes egészet nézve...)
Az, hogy kell nyelvvizsga egy jo dolog. A magyar egy területi nyelv, a vilagon senki mas nem beszéli, tehát nem tudunk vele máshol érvényesülni. Viszont nem tudhatjuk mikor kerülünk egy olyan helyzetbe, hogy kelljen beszélnünk egy masik nyelven. Egyetemet végzettek értelmes emberek, tudnak tanulni. Egy értelmes ember felméri, hogy ebben a globalizált világban igenis szükség van minel több nyelv bizonyos mértékű művelésének. Azzal nem értek egyet, hogy máshol 3-4 nyelvet tanulnak, vannak kivételek természetesen, de ha csak nagyobb európai országokat nézek, Angliában van francia-nemet nyelvoktatás, de en négy ev alatt jobban megtanultam franciául gimiben mint egy angol nyolc ev alatt általánosban. Németeknél van angol es francia oktatás, talán még ok azok akiknek a nyelvoktatása hasonlo a miénkhez, bar meg kell mondanom ott is sok egyetemistánál jobban tudunk angolul. A franciák meg konkretan letojják a többi nyelvet. Spanyoloknál, olaszolnál megy a francia az újlatin miatt, meg minimális angol tanítás. És szinte sehol sincs kötelező második idegen nyelv oktatása, csak a felsőfokú oktatási intézményekben. Tapasztalat, sok külföldi ismerősöm van. Európai szinten a lengyelekkel együtt az egyik legjobb szintű a magyar nyelvoktatás-a hiba abban van, hogy kevesebben tudjak nalunk igénybe venni. Szovjetunió szétesése utan hirtelen ránk tört a nagyvilág, megnyílt az élet nyugat fele. Sem sajat belso értékeink szempontjából, sem a világ fele mutatott arc oldaláról nem látom a problémát miert gond hogy kötelező a nyelvvizsga megszerzése, amikor ma mar annyi alkalmazás es segítségre van lehetőség, hogy wcpapirt ritkábban cserélek a mosdóban. Vannak persze kivételes esetek, de egy nyelvvizsga nem lehetetlen, a máj világban meg már senki sem ájul el attól hogy megértesz egy vagy két nyelvet.
Azt azért hozzá kell tenni, hogy régebben a diplomakiadáshoz elegendő volt az alapfokú nyelvvizsga.
Másrészt a középiskolás nyelvoktatás sajnos hazánkban még mindig nem érett meg arra, hogy nyelvvizsgára felkészítsék a diákokat.
-az érettségi követelmény B1 szint, a középfokú nyelvvizsga B2
-a csoportbontások nem megfelelőek, nagy létszám mellett nem lehet tanítani
-a nyelvtanárok nagy része motíválatlan, sokan oktatásra alkalmatlanok is, nincs pedagógiai elhivatás
Aki felvételi előtt akar nyelvvizsgát, azoknak bizony sokszor egyénileg kell ezt megoldani, amit a B2-B1 különbség jelent. Borsos árú tanfolyamdíjak, magántanár stb.
A diplomamentő program meg egy marhaság, feleslegesen elherdált pénz. Mert micsoda dolog az kérem, hogy valakinek annakidején saját bevételéből kellett fizetni a borsos árú felkészítést, aztán másnak meg ingyen osztogatják a tanfolyami lehetőségeket. Aztán sokan ráadásul nem vették komolyan a diplomamentő tanfolyamokat. Ezekkel vissza kéne fizettetni a tanfolyami díjakat, mert elpocsékolták a támogatás összegét...
Hát nem tudom, sok az olyan ismerősöm aki siman a gimis 4 eves oktatásból plusz kiadás nélkül összehozott egy közép vagy felsőfokú nyelvvizsgát egy olyan nyelvből, amiből korábban annyit sem tudtak hogy 'szia'.
Ajánlom szemezgetésre a masik éppen futó hasonlo kérdést e témában:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__egyeb..
#15: mint írtam (8-as), ugyanebben a szituban vagyok.
De amikor jelentkeztem, tudtam, hogy ez vár rám. És bár nem értek vele egyet (mert ugyebár hadd döntse el a munkáltató, nála van-e szükség az adott munkakörhöz nyelvtudását), kénytelen vagyok elfogadni.
Sokáig vaciláltam, és gondolkodtam az orosz felfrissítésén, most azon vagyok, haladok a korral, és nekikezdek angolt tanulni. Rengeteg ingyenes anyag hozzáférhető. Mondjuk nem túl motiváló úgy tanulni, hogy soha nem lesz rá szükségem, így el is fogom felejteni (ez tapasztalat sajnos(.
Mondjuk én azt a részét tartom full igazságtalannak, hogy ha már diplomához követelmény, és visszafizetik az árát, hogy ehhez miért húztak meg felső korhatárt???
#10:
"Szerintem is jó, én gimis végzősként tudok felsőfokon angolul és nem jártam különtanárhoz"
Én meg 1981 és 1989 között tanultam 8 évig oroszt, 1987-1989 között angolt. Illetve 1993-ban elvégeztem egy 400 órás német intenzív nyelvtanfolyamot, ami után alapfokú nyelvvizsgára tettem.
Azóta nem volt szükségem egyik nyelvre sem. De a nyelvvizsgát elvárják.
Aki most érettségizik, annak könnyű. 10 évnyi tanulás csak elég rá
De mi legyen velünk idősebbekkel? Mi semmi segítséget nem kapunk hozzá.
Nagyon helyes, hogy visszatartják! A magyarok jelentős része nem tud megszólalni semmilyen idegen nyelven. Amikor állok a Sparban, és a pultos nő szidja a külföldieket, hogy ha idejönnek (nyaralni..), miért nem tanulnak meg magyarul, ne ő tanuljon már idegen nyelveket. Nevetséges..
Egy diplomás, "értelmiségi" ember igenis tudjon megszólalni legalább angolul, arról nem is beszélve, mennyi információtól zárod el magad, ha nem beszéled.
2002-2010 között is kellett nyelvvizsga a diplomához. Ráadásul ez a feltétel már a beiratkozás előtt is ismert volt. Ezért nem értem hogy miért rinyálnak a nyelvvizsga nélküli emberek.
Hoztak egy törvényt, a kérdező összeszenvedett egy diplomát de egy szaros nyelvvizsgát már képtelen megcsinálni.
Sok minden pocsék az oktatási rendszerben de ezzel a nyelvvizsga és emelt érettségi követelménnyel egyet értek (amúgy meg utálom a fideszt mint a kakit). Ez is egyfajta szűrő amely kirostálja a gyengéket.
"Ott a belépő alapfokú nyelvtudás volt"
Tekintve, hogy a felvételizők több, mint 90%-a érettségizett legalább egy nyelvből, ez nem lehet probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!