Egyetemisták! Mennyi ösztöndíjat kaptok? Hogyan lehet többet szerezni?
Semennyit, rég elengedtem a témát. Dolgozok és azzal keresem a pénzt, az ösztöndíjért számomra nem éri meg küzdeni. Mármint nem fogok csak azért a piti tárgyakbòl is javító vizsgát tenni meg sokat készülni, hogy talán megkapjam 1-1,5 napi bérem.
Szerintem semmire se elég, évek, évtizedek óta nem emelték. 2000 elején se ért sokat, de azóta még sokkal kevesebbet.
Egyébként amikor kaptam én is ennyi körül, talán 11 ezer volt.
Volt egy botrányosan jól sikerült félévem, azután kaptam 35.000 ft-ot, amúgy olyan 25.000 körül szoktam kapni mérnöki szakon 4,3 körüli átlagokkal.
A hallgatói normatíva, amiből a tanulmányi ösztöndíjat aztán fizetik az egyetemek 119.000 ft/félév/hallgató , ha ezt elosztjuk öt felé, akkor 24.000 ft-os ösztöndíj jönne ki, de mivel ebből a normatívából fizetik a szoctámot, tartják fen a HÖK-őt, stb, ezért ennél is kisebb átlag ösztöndíjjal lehet számolni, persze tanulmányi átlagtól, és szakátlagtól függően ki többet, ki kevesebbet, és mások meg semennyit nem kapnak.
Aki 50-60.000 ft-os ösztöndíjat kap, az csaknem biztos, hogy nem csak sima tanulmányi ösztöndíjat kapja, hanem pl Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat, vagy más alapítványok, cégek által kiírt ösztöndíjat is kap, esetleg félárva, hátrányos helyzetű, stb, és az ösztöndíjhoz számolja az emiatt kapott szoctámot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!