Emelt történelem szóbelin milyen tételek lehetnek?
Nagyjából már kidolgoztam mindent, de félek, hogy valamit kihagytam.
Szóval: 1. azoknál a témaköröknél, ahol zárójelben meg van adva néhány dolog, az konkrét, vagy csak példa, és más is lehet? (pl. Hatalommegosztás a középkorban (középkori város, rendiség)). 2. Vannak hosszabb időszakot felölelő témák, pl. Rendi törekvések Magyarországon, a magyar rendek és a Habsburg udvar konfliktusai a 17-18. században? Vagy: A magyar zsidóság helyzete 1848 és 1945 között. (itt egyáltalán nem egyértelmű, de gondolom a zsidókérdés + holokauszt biztos). 3. És vannak olyan témák is, amik nem tudom, bonthatók-e több tételre, pl. Budapest fejlődése a hosszú 19. században.
És amikben még nem vagyok biztos, hogy megvan-e minden:
- Magyarország gazdasága a 14-15. században
- Erdély etnikai, vallási helyzete a 16-18. században
- Demográfiai és etnikai változások Magyarországon a 18. sz-tól az 1920-as évekig
- Demográfiai változások Magyarországon 1945-től
- Rendszerváltozás (ezen belül lehetnek résztételek?)
- A mai M.o. politikai intézményrendszere (uaz a kérdés)
- Magyar-török küzdelmek és együttélés a 15-17. században
Nem igazán értem mit szeretnél tudni.
Ami a rendszerváltozást és a demokráciát illeti szerintem nem nagyon lehet azt többre lebontani. A zsidóságnál amit mondtál, hogy a holokauszt + zsidótörvényeket se felejtsd el + dualizmuskori jogaik.
Igazából kicsit megijedtem, mert elvileg van olyan tétel, hogy választási rendszer, ami meg ugye a mai politikai intézményrendszeren belül van.
Az érdekel(t), mik lehetnek a témákon belül, mert félek, kihagytam valamit. Nehéz készülni, mert nincs segítségem.
Nem tudom aktuális-e még a kérdésed
Ahol zárójelezve van azok csak példák. Lehet más is.
A Habsburg-magyar konfliktusoknál kb. 10 (ebből kb. 6rövidebb) résztétel is lehet pl.:Bethlen és a 30éves háború,Zrínyi,Thököly,Rákóczi.
A zsidókérdésesnél nagyon fontos a Horty-korszak antiszemita nézete (egyik osztálytársam ezt húzta)
Bp fejlődését meg 2résztételre bontják inkább ahogy hallottam (Reformkor és a dualizmus).
Magyarország gazdasága a 14-15.szban: Előzménynek IV.Béla tevékenysége, utána Károly Róbert/Nagy Lajos/Zsigmond/Mátyás reformjai.
Erdély: itt igazából a török vazallusi időkről,a reformációról illetve az azt követő népességvándorlás okozta változásokról tudsz beszélni (székek helyzete,elrománosodás stb.)
A 18.-1920 változásokat én ki is húztam. Itt a török idő utáni népességfogyás,vándorlást és a szervezett betelepítést kérdezhetik, a nacionalizmus következményeit a nemzetiségieknél stb (48-49szab.harc,trianon stb.)
Demográfia 45-től: Ratkó-korszak és annak következményei (1. és 2.babybumm),Kádár korszak népességpolitikája (pl. nyaraltatás,GYES stb.), rendszerváltás és a határzár megszűnését követő népességmozgások
rendszerváltás: rendszerváltást megelőző események (válság,EKA,ellenforradalom), Magyarország 1. 2-3kormányának legfőbb intézkedései (pl. Bokros-csomag), a piacgazdaság kiépülése
Mo. politikai: Nekem nagyon nehéz volt ez a tétel. Itt a törvényhozó/végrehajtó/bíráskodó intézmények működése, választások/népszavazások menete stb.
Magyar-török küzdelmek: Az ország 3részre szakadása,a Kettős Királyság, egyesítési kísérletek,várháborúk időszaka stb. Bocsi a hosszú válaszért,remélem tudtam segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!