Emelt kémia szóbeli segítség?
A 65. kísérletben ismeretlen oldatokat kell meghatározni. Van egy zavaros oldat és egy tiszta. A zavaros lehet keményítő oldat, illetve tojásfehérje oldat. A negatív Lugol-oldatos próba után, miután kiderül, hogy tojásfehérje oldat, nem lehet melegítéssel pozitív reakcióként kimutatni? Ugye a hő, irreverzibilisen ki fogja csapni a fehérjét, tehát szerintem az egy pozitív próba. A másik lehetséges zavaros oldott anyagot, nem fogja a hőhatás kicsapni tudtom szerint.
Előre is köszönöm a segítséget!
Keverék nem lehet, viszont nincs, ami előírja, hogyan kell megcsinálni a kísérleteket. A Lugol-oldat egyértelmű, hogy kell, másképp a keményítőt (a megadott vegyszerekkel) nem lehet kimutatni. Egy kidolgozott példában Biruett-rekaciot mutat, a tojásfehérje pozitív kimutatására. De az szerintem körülményesebb, könnyebb hibázni a magyarázatnál, ezért gondoltam arra, hogy egy egyszerű koalgulációval könnyebb helyzetem lenne.
Köszönöm a válaszod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!