Fizetős, levelező egyetem vagy OKJ?
Sziasztok! Érettségi utáni problémával fordulnék hozzátok! Kezdetnek annyit mondanék, hogy februárban, amikor a jelentkezés időszaka volt, én egészségügyi szakokra jelentkeztem, ahol az idegen nyelvi és a közgazdasági érettségit nézik. Én közgazdaság szakra jártam 5 évig középiskolában. Matekból 3as voltam végig, és az érettségim is annyi lett. Számvitelből suliban 4-es, pénzügyből 4-es,statisztikából 5-ös és adózásból 4-es voltam,de ezek mellett csak egy probléma volt, hogy a könyvelést valamiért sosem értettem. Az érettségit kicsit úgy érzem, hogy elrontottam és nem tudom belőle összehozni már a 75%-ot,ami kellene a pontokhoz. De az angolom, már az írásbeli szóbeli nélkül 75%-os lett, amit már csak felfelé tudok húzni remélhetőleg.
A felvin láttam olyan dolgot, hogy pótfelvételi, ami ugyan fizetős, de van. És azért jutott ez eszembe, mert jövőre ugye már kötelező lesz egy emelt szintű érettségi és egy nyelvvizsga.
A gazdálkodás és menedzsment levelező tagozatot néztem. Szerintetek ez éri meg jobban, félévente 150000 forintért, vagy egy merlegkepes könyvelő OKJ? Azért pártolom jobban az egyetemet, mert amúgy is tervben lett volna, csak nem szeretném magam megszívatni a követelményekekkel.
Emellett a gazdmenen az angolt és a torit nézik, és a törim is jobb lett, mint a közgáz érettségim.
Szerintetek egy egyetem érné meg jobban vagy az OKJ?
Emellett, aki érintett ebben, az tudna arra a kérdésemre válaszolni, hogy levelező tagozat mellett nehéz-e a munka? Mert ugye valamiből finanszírozni kellene a tandíjat.
Előre is köszönöm a válaszaitokat!
Mivel a diploma kiadásának egyik feltétele a nyelvvizsga ezért én a helyedben csinálnék egy emelt angol érettségit ősszel (60+ %-osra). Esetleg egy töri emeltet is.
A gazd men biztos hogy csak 150 ezer/félév?
Én az egyetemi diplomát választanám az okj helyett.
Nem szeretnék emeltezni, pláne nem töribol, mert ez is csak a szerencsén múlt, hogy jól sikerült az érettségim. Végig kettes voltam belőle, sosem volt az erősségem. És igen, Nyíregyházán az egyetemen a levelező tagozaton 150 ezer egy félév, ezért is néztem ezt, mert munkával meg a szüleim segítségével ez lenne a legkivitelezhetőbb.
Valamint a nyelvvizsga folyamatban van, áprilisban voltam, pár százalékon múlt, de a nyár folyamán, ha lemegy a szóbeli rész is, nekifekszek rendesen a nyelvvizsgának.
Ha egészségügyi irányba akarsz menni, érdemes lehet elvégezni valamilyen eü-s OKJ-t, azért ugyanis kaphatsz plusz pontot (nem mindegyikre, ennek utána kell járni).
A helyedben én amúgy mindenképp letennék legalább egy közép biosz érettségit is, a felkészülés csak hasznodra válna a későbbiekben és sok eü szakra kérik is.
A gazdmen nem hinném, hogy megéri neked egy rakat pénzért, ha nem érdekel igazán. A matek szenvedős lesz, ha már eddig sem ment jól és levelezőn még macerásabb lesz megtanulni, pláne ha még dolgozni is kell.
Ami meg az emeltet és a nyelvvizsgát illeti: csinálj egy angol emeltet, ha a nyelvvizsga majdnem meglett, akkor már meg fogod tudni írni minimális rákészüléssel 5-ösre. Arról sajnos tudtommal nem szól a rendelet, hogy a 60% felett automatikusan járó nyelvvizsga megfelel-e a követelményeknek.
Nem szeretnék emeltezni semmiből sem, ha nem muszáj. Maximum akkor ott maradnék ötödéven az iskolában és lennék könyvelő, úgy érettségiznék le emelten közgázból.
Egyébként le szeretnék mindenképp érettségiznk bioszból, illetve egy fizioterápiás asszisztens OKJ-t nézegetek már régóta, aztán hogy ezután hogy lenne tovább, fogalmam sincs sajnos.. Mert nekem nagy vágyam volt, hogy népegészségügyi ellenőr legyek, de arról eltettem, és ha bevezetik a kötelező emelt szintű érettségit és a nyelvvizsgát, akkor azt hiszem az egyetemről is letehetek..
“Nem szeretnék emeltezni semmiből sem, ha nem muszáj.”
Pedig muszáj lesz, ha most nem kerülsz be az eü-be (ami amúgy nem biztos, várd ki az eredményeket) és komolyan érdekel a dolog. Vagy tényleg jobban megérné neked elvégezni kínkeservesen a gazdment jó sok pénzért csak hogy megúszd az emeltet? Az egyetem ezerszer nehezebb, mint egy emelt érettségi, hidd el. A nyelvvizsgát pedig mindenképp le kell tenned ahhoz, hogy diplomát kapj. Gondolod, hogy erre majd pont akkor lenne több időd, mikor gazdmenre jársz, szenvedsz a matekkal és mellette még dolgozol is, hogy előteremtsd a tandíjat? Nem lesz akkor egyszerűbb, sőt. Pont, hogy most a legjobb, mert jobban ráérsz (még ha nem is így érzed) és még benne vagy a nyelvtanulási lendületben is. Ha most nem készülsz fel (pláne, hogy nem sok kell már, ha egy-két hónapja csak pár százalék hiányzott), később csak sokkal nehezebb lesz, kikerülni meg nem tudod, ha diplomát szeretnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!