Nincs esély itthon íróként megélni?
Most leszek 12.-es, lassam el kell döntenem, hol tanuljak tovább. Tipikus művészlélek vagyok, általában suliban is csak a művészeti órák érdekelnek (rajz; ének; irodalom). Ezek közül is kiemelten az irodalom. Imádok írni, már 2 könyvet befejeztem, illetve írtam már rengeteget suliújságba, pályázatokra, ünnepségekre beszédet stb. Csak az a baj, hogy nem tudom milyen lehetőségek vannak ilyen téren. Ritkán hallani olyat, hogy valaki az írásból élne. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és média szakára szeretnék jelentkezni, de sokan le akarnak beszélni, hogy túltelített szakma.
Akkor jó ismertség nélkül felesleges is ilyen irányban elindulnom?
Teljesen tanácstalan vagyok :S

Mindig minden művészeti ágban kell és kellett eddig is a jó ismeretség,vagy legalább is patronáló.
Könyvből pedig ma rengeteg van,és kevés a vásárló. A kiadók sem biztos,hogy megjelentetik a műved,ha te adod ki,az viszont sokba kerül.
Nem véletlen,hogy az írók,művészek többségének van polgári foglalkozása is.

Regényírásból nem nagyon lehet megélni, kivéve ha afféle Leslie L Lawrence típusú gépelőművész vagy, aki gyorsabban gépeli a szarjait mint ahogy beszél. Ha elég népszerűen írsz (ami nem azt jelenti, hogy jól), akkor lehet esélyed élni belőle, de azért be kell futnod előbb.
Ha tisztességes regényeket írsz, akkor csak úgy miheztartás végett mondom, hogy nálunk egy regény honoráriuma pár százezezer forint maximum, és egy igazán jó regény többnyire fél év - egy év, míg elkészül.
Szóval mindenképp kell valami pénzes állás, ami lehet írás (pl újságnál), vagy akármi.

"Nincs esély itthon íróként megélni?"
De van. Van kb. 10-20 ember, aki Magyarországon az írásból él. Ők se csak abból, de ennyien vannak, akik elvileg nem halnának éhen, ha csak az írásból élnének. Még a legsikeresebb írók sem különösebben gazdagok.
"Imádok írni, már 2 könyvet befejeztem"
Gyakorold az írást. Mutasd meg olyanoknak is, akik értő kritikát tudnak róla adni, és ez alapján fejleszd a képességeidet. Ha tehetséges vagy, akkor 20-30 év alatt komoly íróvá is érhetsz, benne lehetsz a legfontosabb 50-100 kortárs szerzőben, bár abban a néhányban, aki az írásból él, csak igen kis eséllyel.
"Csak az a baj, hogy nem tudom milyen lehetőségek vannak ilyen téren. Ritkán hallani olyat, hogy valaki az írásból élne."
Lehetőségek gyakorlatilag nincsenek. Ha sikerül odáig eljutni, hogy a legfontosabb kiadó (Magvető) kiadja a könyveidet, vagy a legfontosabb folyóirat (Holmi) közli az írásaidat, akkor már kaphatsz egy-egy rövid írásért 10-20 ezer forintot, vagy egy könyvért néhány százezret. Számold át, hogy ez mennyit jelent havi fizetésben (valószínűleg jóval a minimálbér alatti érték jön ki). Igazán nagy irodalmi sztárok kaphatnak egy rövid írásért mondjuk 50 ezret, egy könyvért milliókat. De ők a szakma abszolút csúcsragadozói, akik alatt ezrek tolonganak az irodalmi élet piramisának alsóbb szintjein.
"A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció és média szakára szeretnék jelentkezni, de sokan le akarnak beszélni"
Én is lebeszélnélek...
"Akkor jó ismertség nélkül felesleges is ilyen irányban elindulnom?"
Ilyen hozzáállással nem vagy "művészlélek". Felesleges irodalommal foglalkozni, ha nem lehet belőle pénzt facsarni? Ne má!
A legtöbb írónak van rendes szakmája, abból megél, és amellett ír. Esterházy Péter pl. eredetileg matematikus. Nádas Péter vegyipari szakközepet végzett, aztán fotóriporter lett, aztán újságíró, ill. szerkesztő. Krasznahorkai László egy kiadóban dolgozott, mielőtt főállású író lett. Tandori Dezső, Békés Pál tanárként is dolgoztak stb.
Különben te is hamar be fogod látni, ha esetleg nekiindulsz az "irodalmi élet"-nek, hogy mivel az irodalmi élet egy olyan küzdőtér, ahol nagyon szűkös erőforrásokért nagyon sokan verekednek, ezért aki nem akarja magát szánalmas szerepekben látni, annak jobb bizonyos mértékű szellemi függetlenségre (= anyagi függetlenség) szert tennie.
Azaz: tanulj tovább, szerezz normális állást, ami mellett lehetséges az alkotás is, írj, fejlődj, és előbb-utóbb csak megjelennek a könyveid, ha tényleg jók.

Miféle "szak"? Az írói tehetség nem egy nyomorult,tetves diplomán múlik. Nézd meg Stephen King-et vagy Agatha Christie-t.
Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!