Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha nem csinálok TDK-t kevesebb...

Ha nem csinálok TDK-t kevesebbet érek?

Figyelt kérdés
Sosem gondolkoztam rajta, de most egyre több csoporttársam mondja, hogy szeretne TDK-zni, vagy kutatni. Orvosin vagyok egyébként, és félek, hogy ettől én kevesebb vagyok, ha nem csinálok ilyet. Illetve, hogy akkor ők biztosan okosabbak, meg én nem vagyok ide illő. Van itt olyan, aki nem feltétlen orvosin tanult, de megbecsült a szakmájában, annak ellenére, hogy nem TDK-zott?

2019. márc. 20. 17:47
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
7-es vagyok: nehéz megítélni, mert lassacskán készült, és nagy örömmel csináltam:)
2019. márc. 21. 19:25
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Sokmindenben egyetértek az előző válaszokkal, még egy-két szempontot hozzátennék. Szerintem akkor érdemes TDK-zni, ha:

1. érdekel

2. egyetemi klinikán akarsz dolgozni - ott ugyanis nem kerülheted el, h előbb-utóbb kutatásban is részt vegyél és pár év munka után a PhD-képzésben való részvétel is "elvárás" lesz - kimondva, kimondatlanul.

Nem derül ki a kérdésedből, hogy hanyadéves vagy, de az h másod- vagy harmadéven a szigók mellétt nem kezdesz el TDK-zni a későbbiekben nem feltétlenül jelent lemaradást kutatás területén se. Ha van egy jól előkészített vizsgálat és bekapcsolódsz pl. ötödév elején abból hatodévre simán kijön egy szakdogára elegendő kutatási anyag.

Emellett szerintem a TDK nem egy egységes műfaj. Nagyon más egy elméleti intézetben ülni a mikroszkóp mellett, vagy biofizikai kísérleteket végezni vagy éppen állatkísérleteket csinálni, mint pl. egy klinikai kutatásban résztvenni, ahol nagyrészt betegvizsgálatról vagy műtéti eredmények kiértékeléséről van szó. Persze van ami ezekben közös - az adminisztráció, statisztika stb. és vannak képességek, amiket közösen fejlesztenek - analitikus képesség, kritikai hozzáállás, kérdések feltétele és azok helyes megválaszolása, de egy átlagos kutatási nap eléggé másképp néz ki pl. az Élettan Intézetben, mint mondjuk egy kardiológiai avgy egy sebészeti klinikán.

Esetleg érdemes lenne ezen is elgondokodnod, hogy ha az elméleti kutatás nem vonz, akkor még mindig be lehet kapcsolódni egy klinikai, "betegközelibb" vizsgálatba, amivel tudod gyakorolni pl. a betegvizsgálatot, betegekkel való kommunikációt - szóval ami sokkal inkább klininkumközeli skilleket fejleszt.

Másrészt a TDK nem életre szóló elköteleződés - ha elmész egy helyre és nem tetszik fél év múlva tovább is állhatsz, nem kell előre eldöntened, hogy pontosan hova szeretnél menni és mit szeretnél csinálni.

Mindezzel együtt én azt gondolom, hogy ha egyáltalán nem érdekel, akkor nem kell résztvenni kutatásban. Szerintem a SOTE-n pl. talán kicsit túl is van lihegve ez a TDK-téma - ha később klinikusként egy közkórházban akarsz dolgozni messze nem lesz ennek akkora jelentősége szerintem, mint amennyire beállítják és nem szükséges kutatói munka ahhoz, hogy állást szerezz.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy annyiban mindenkinek hasznos lehet a TDK, hogy ad egy jó kiindulási alapot ahhoz, hogy később szakirodalmat olvass. Egészen más úgy olvasni egy szakcikket később, hogy ismered a módszereket, a statisztikát, azt hogy hogyan kell egy kutatást jól/rosszul kivitelezni. A kutatás abban segít, hogy a szakcikkek eredményeit "el tudod helyezni", nem fogsz minden szenzációsnak belengetett eredményt készpénznek venni, hanem kritikusan fogod szemlélni azokat, és ez egy jó tájékozódási alapot ad attól függetlenül, hogy később pontosan mivel fogsz foglalkozni.

2019. márc. 23. 13:54
 13/16 anonim ***** válasza:
100%
Orvosi OTDK-n 2. helyezett ismerösömnek lehet amiatt is , lett jó munkahelye, mert ilyenekben elindult, nem tudom, sima TDK nevezéssel mi van
2019. márc. 24. 13:03
 14/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a legutóbbi TDK-s élményem olyan rossz volt, hogy lehet többet nem is megyek...
2019. ápr. 12. 20:30
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem érdekel, kicsi az esélye, hogy pont valamire rájössz, ami korszakalkotó vagy ashoz vezető úton egy kis kavics.

De az is lehet valamit kiválasztasz és megszereted és jó leszel benne csak még nem gondoltál bele.

2019. ápr. 13. 14:48
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Caak akkor számit ha klinikára akarsz menni, ahol nagy a verseny vagy valami népszerű helyen phd-z nél, am nem számít
2019. ápr. 30. 20:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!