Hogy lehet az érettségit 99%-ra megcsinálni?
Én már jó régen csináltam, (60-80% közötti lett minden) de továbbtanulnék, ezért próbálok javítani.
1 évem volt felkészülni 2 emelt tárgyból, sajnos mindkettő csak 60% lett ősszel.
Tavasszal újra próbálkozom.
Nem tartom magam buta embernek, mert beseggeltem 8 könyvet a-z-ig, az írásbelin mégis olyanokkal buktam be, hogy túlgondoltam a kérdést, nem egészen arra válaszoltam, amire tényleg kíváncsi volt a feladat (holott az állításaim mindenhol helyesek voltak, csak nem "úgy" kellett volna válaszolni. Mindegy. Szóbeli olyan piti dolgokba is belekérdeztek, ami tök evidens lenne, de akkor valahogy szintén csak kerteltem.
Aki mind az 5 érettségi tárgyból (neadja isten még emeltezik is 2-3 tárgyból (orvosira jelentkezők)), azok hogyan csinálták hogy minden tárgyból 95-99% teljesítettek? Emberi ésszel fel se lehet fogni.
Én munka mellett minden nap hajnali 2ig tanulva, majdnem 1 év felkészüléssel és csak két tantárgyból, nem sikerült jó eredményt elérnem. Segítsetek, mit tegyek hogy májusban jobban menjen? Szeretnék diplomát szerezni.
Nekem angol elorehozott kozep 99% lett par eve. Itt siman tudni kell angolul, erre nem tudok nagyon segitseget adni, nekem “termeszetes” az angol, masodik anyanyelvemnek tekintem. Szerencse is kell, mert a nyelvtanos feladatok neha kaposak, de a kozep nyelvi erettsegi egy vicc.
Tavaly az angol emeltem 93% lett, szobelim 99% mert nem nagyon adnak 100%-ot, az irasbelim rontotta le, mert tulagyaltam a feladatokat (ezen az erettsegin mult minden es utoljara irtam).
A tori kozepet elcsesztem, nem fert ki a fogalmazas es a tisztazati lapra irtakat nem vehette figyelembe a tanar, mert benne volt a javitokulcsban valami olyasmi, hogy a kompetenciat is meri az, hogy kifer e a diak a 10 sorba 5 centis margokkal... na mindegy, az 82%-os irasbeli lett, es a szobelire nagyon nagyon sokat tanultam, a kedvenc tetelemet huztam, vegig magamtol beszeltem, es 42/50 pontot kaptam, maradtam 82%-on. Ez a sajat tanarom volt, valamiert haragudott ram szerintem, azota en is haragszom ra, mert nem mondta, hogy hianyos lett volna a felelet.
Magyar kozepem lett 99%. Az egy hibam egy nyelvtani hiba volt a fogalmazasban valahol, nem neztem meg, valoszinuleg nem is volt ott, csak a tanar nem akart 100%-ot adni, mert o szerinte az gyanus lett volna, es akkor direkt extran atnezik es belekotnek mindenbe mas tanarok. O 10 fos fakultacios csoportban tanitott minket emelt szinten, igy a szovegertessel nem volt gondom (az szerintem dedo kb) az elemzest meg sokat gyakoroltuk oran, vettuk a muveket is, de igazabol a kerettanterves tankonyvek elemzesei szamomra nagyon jok voltak irodalombol. Szobelin rosszabbul teljesitettem mint pl torin, az irodalom tetelbol szinten a kedvenc muvem huztam, nyelvtanbol viszont a tetel felet nem tudtam, ugy kellett belolem kihuzni fogoval, megis max pontot kaptam magyar szobelire. Tenyleg tanarfuggo az egesz.. mi a magyar tanarral nagyon jo, kozvetlen kapcsolatot apoltunk.
Szoval, attol fugg a szobeli resze, hogy mennyire vagy szimpatikus, magabiztos, folyamatosan beszelj, valasztekosan, sose mondd, hogy “nem tudom”, rizsazz ha kell es ha nincs is 100%os tudasod, ezzel “eladhatod” magad.
Az irasbeli reszekre pl torinel a piros atlaszbol barmit kinezhetsz, de sokszor nagyon nagy baromsagokat kerdeznek, en erettsegi elott elolvastam alaposan a kepeket, forrasokat, minden szoveget a kerettanterves 9-10-11-12.-es konyvekbol, es meg igy is ert meglepetes tavaly..
Matekon csak atakartam csuszni, 60% korul lett.
A legjobb ha gyakorolsz feladatsorokat visszamenoleg, megnezed a megoldokulcsokat, a javitasi utmutatot is, hogy tudd azert, milyen szempontbol ertekelnek.
Szobelire meg te magad dolgozd ki a teteleket, ertsd oket, szeresd oket, mindegyik egy mese, meseld el :)
Hajra!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!