Az egyetem elvégezte után hogyan lehetek programozó?
Vagyis pályakezdőként, aki még nem profi mindenből.
Elolvasása nem kötelező a kérdés megválaszolásához, kis háttér:
Jelenleg informatikai szakon tanulok, viszont az nem meglepetés, hogy az egyetem elvégezése után nem fogok tudni magabiztosan programozni még. Talán csak az alapokat tanítják meg, esetleg egyszerűbb appok megírását.
Sokan azt mondják, hogy "programozni otthon fogsz meg tanulni, vagy a munkahelyen".
Én eddig még nen tudtam magam rávenni, hogy itthon videók vagy akár könyv által tanuljak mondjuk Java-t, hanem valamiért igénylem azt, hogy legyen egy tanárom, és mondjuk egyetemi körülmények között még fogékonyabb is vagyok, és olyankor hatalmas a motivációm.
Ezért érdekel a kijelentés másik fele, vagyis a munkahelyen fogsz megtanulni programozni része.
Ez hogy működik? Gyakornokoskodás juniorként? Szóval a végzés után vagy valamivel előtte én keresek egy informatikai céget aki hajlandó velem foglalkozni mint pályakezdő, és kisebb bérért alkalmaz? Pár év után pedig valószínű annyira belecsöppennék vagy hozzászoknék a környezethez, hogy túlléphetek a junior minősítésről akár senior-ra.
Ez valóban így működik? Hogy sokan pályakezdők csak bele ugranak a mélyvízbe és majd belejönnek?
Bár munkaajánlatokat végig pörgetve, alig lehet olyan hírdetéseket látni, hogy "gyakornokokat/juniorokat vagy pályakezdő informatikusokat keresünk". Ami érthető, mert miért alkalmazna egy olyat aki még nem annyira ért a dolgokhoz...
Esetleg ha van itt olyan, ti hogy csöppentetek bele az informatikai iparba végzés után, miközben a tudásotok nem sokkal több mint amit az egyetem tudott adni?
(Persze próbálom magam fejlesztgetni, szoktam online tanfolyamokat is csinálni, de a programozás nem megy nyers szövegből tanulása..)
Egyetem alatt van szakmai gyakorlat. Igyekezni kell ezt olyan cégnél teljesíteni, ahol tanulsz is valamit. Mivel komoly hiány van programozóból, frissdiplomásként is el fogsz tudni helyezkedni, de nyilván nem túl magas fizetéssel, nem túl jó helyen.
Konkrétan tanítani viszont senki nem fog a munkahelyen. Fel lehet szedni, el lehet lesni ezt-azt, de alapvetően rajtad múlik, hogyan fejlődsz. A menő programozók kissé (vagy nagyon) megszállottak, a szabadidejükben fejlesztik a tudásukat. Ha mindenképpen tanárt szeretnél, akkor biratkozhatsz valamilyen tanfolyamra, ahol piacképes tudást adnak. Viszont ne lepődj meg, ha a tandíj hétszámjegyű lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!