Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egyetemi költségvetések?

Egyetemi költségvetések?

Figyelt kérdés

Több kérdésem is lenne egyetemmel kapcsolatban:

a.) Ha megbukok/halasztok, újra kell fizetnem a szemeszter díját?

b.) Milyen költségek merülhetnek fel az önköltségen kívül? (bejárást, kaját kivéve)

c.) Mi történik akkor, ha nem tudom időre kifizetni a szemeszter díját és nem akarok hitelt se felvenni? Ilyenkor adnak haladékot vagy valamiféle törlesztést?

2019. jan. 17. 17:11
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

a)

annyi félévet kell fizetned, ahány félévet odajársz, tehát ha olyan tárgyat buksz, ami miatt csúszol egy félévet, akkor +1 félévet kell kifizetned

b)

aláiráspótló, ismételt vizsga, pót-házi leadás, tárgy újrafelvétel, vizsgakurzus díja, vizsgán nem megjelenés, esetleg tankönyvek, jegyzetek

c)

ez szerintem egyetemtől függ, vagy passziváltatják a féléved, vagy elbocsájtanak

de tudsz kérni részletfizetést, vagy halasztást

2019. jan. 17. 17:19
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Annyival kiegészítem az első válaszolót, hogy a) esetben ha csúszol félévet, de mondjuk csak pár kreditet kell felvenned (mondjuk 1 tárgy), akkor bizonyos helyeken kérhetsz méltányosságot arra, hogy a meghirdetett tandíj bizonyos kreditarányos részét fizesd - de hogy megadják-e, az egyáltalán nem biztos, ez csak egy elméleti lehetőség, amit (ha már ott van az ember) érdemes megjátszani, hiszen nincs vesztenivalód, de sokat nem szabad várni tőle.
2019. jan. 17. 17:52
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
Ja, és b)-hez: plusz költség lehet még a kredittúllépés, akkor is, ha ez nem tárgyújrafelvétel miatt van, csak mondjuk több választható tárgyat teljesítesz az előírtnál.
2019. jan. 17. 17:53
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, sokat segítettek!

Ha több kreditem van, mint kéne akkor azért fizetnem kell? Tehát én úgy érzem van időm és energiám, szóval felveszek még egy tárgyat, ugye kapom érte a kreditet és csak azért, mert én többet teljesítettem a kelleténél én már fizetek érte? Ha jól értem...?

Amit még kiahagytam, mert csak most fogalmazódott meg bennem a kérdés:

Mi történik akkor, ha államin elhasalok, de folytatni akarom? Kivesznek az ösztöndíjból és onnantól kezdve az én pénztárcámat véknyítják? Valamint ha így járok, akkor az eddig állambácsi által kifizetett féléveket nem kell már kifizetnem utólag, igaz?

2019. jan. 17. 18:14
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Pár kredittel túl lehet lépni a szakot, talán a szakhoz szükséges kreditek 10%-val és addig nem kell fizetned (vagyis 210 kredites szak esetén 21 kreditig vehetsz fel plusz tárgyat). Nem tudom hogy a 10% egységes-e, de nálunk ez van.

Ha bukod az állami ösztöndíjat önköltségesen folytathatod, de ugyanúgy vonatkozik rád, hogy ha nem szerzel papírt a végén visszak kell fizetni az elhasznált szemesztereket illetve végzés után le kell dolgoznod a szemesztereknek megfelelő időt Magyarországon. Csak míg ha 6 szemesztert vagy államin 3 évvel lógsz, viszont ha 2 szemeszter után önköktsegesre kerülsz 1 évet kell csak ledolgozni.

2019. jan. 17. 18:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!