Helyénvaló, hogy Magyarországon egy köztestület által adományozott cím tudományos fokozatként funkcionáljon egyetemi közreműködés nélkül?
Elvileg Magyarországon az egyetemen megszerezhető PhD fokozat az egyetlen államilag elismert tudományos fokozat. Ez megfelel az angolszász gyakorlatnak is.
Azonban az MTA, amely egy köztestület, címeket adományoz, amelyekhez azonban jogok kötődnek, tehát fokozatként funkcionál. Így ha egy a Yale-en PhD-t szerzett és a Harvardon professzorként dolgozó sztártudós idejön nem lehet professzorrá kineveztetni.
Ha egy Nobel-díjast professzorrá akar kinevezni egy egyetem, akkor fontos, hogy azt saját hatáskörében megtehesse. A habilitáció az egyetem saját hatáskörében van, maga alakítja a szabályzatát és hozza meg a végső döntést a "venia legendi" odaítélését is. A pontrendszer buta, ha bután hozták létre és okos, ha jól csinálták, ettől lesz az egyik egyetem jó a másik meg kutyaütő, de saját rendszerében a döntés korrekt.
Nyilván nem ugyanúgy egyetem az ELTE, mint a kecskeméti főiskolából lett és 1 évig regnált "Pallasz Athéné Egyetem", de hogy ki hol professzor az is magában hordja az értékét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!