A végzettséget csak diplomaosztó után "használhatom"?
Sikeres államvizsga után mondhatom hogy X,Y,C vagyok vagy csak a diplomaosztó után? Orvosok..stb akik dr. címet kapnak államvizsga után mondhatják, hogy orvos vagyok stb vagy az avatás után mondhatják?
Egyszóval a sikeres államvizsga napján, de a diplomaosztó előtt pl mondhatom magam mérnök úrnak vagy az még jogosulatlan címhasználat?
Orvosnak még államvizsga után ott van a rezidensség. Nem kap egyből állást.
Mérnökként már diploma előtt is használhatod a tudásod, hiszen ott a diploma csak egy papír, amivel kitörölheted. Mérnöknek CSAK az aktív tudás számít, nem a bürokrácia.
Vannak oklevél nélküli mérnökök is, akik bizonyítottan érdemelték ki a mérnöki címet azzal, amit a munkájuk során mutattak és nem némi iskolapadi huncutsággal. Úgyhogy a papír hiánya sem jelenti azt, hogy valaki nem mérnök.
A papír megléte valóban jó erre: tetszelegsz magadnak és a társadalomnak, hogy milyen végzettséged van.
Ellenben mocsok jó érzés, hogy mit értél el és erre jó a ceremónia, hogy átadják az okleveledet. És megérdemelten ünnepled magad, hiszen a legnagyobb szívatások egyikké, az oktatási rendszerünkön vagy túl és végre nem csak olyat kell tanulnod, aminek nem veszed hasznát, hiszen 10-15 éves, elavult technológia! Csak mire oda kerültem, már 3 éve fielden dolgoztam. Így nagyon lenéztem az egyetemet. Hiszen egész egyetem alatt nem tanítottak annyit, mint amit fél év alatt tanultam munkában. Szerintem 3 év munkatapasztalat többet ér 2 mérnöki diplománál. Most így 10 év munka után már bánom, hogy nem kezdtem el előbb dolgozni mérnökként, mert a sok tanulás az egyetemen kidobott idő volt. De legalább jó drága volt az államnak és sírhat, hogy mennyibe került az oktatásom.
/két műszaki egyetemet végzett senior mérnök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!