Most akkor meddig vagyok tanköteles? 2018-2019!
Mindenhol mást írnak.
Úgy tudom hogy addig a napig ameddig be nem töltöm a 16.életévemet.
Január 23.-án töltöm a 16-ot és már összejött az 50+ igazolatlan óra.
Olyanok írjanak akik jártasak benne.
(Csak erre az évre szeretném abbahagyni az iskolát,mert egy olyan iskolába járok ami kibírhatatlan,ÉS CSAK A KÉRDÉSRE KÉREK VÁLASZT!)
„A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti.”
Azaz ezt a tanévet ki kell még bírnod, nem léphetsz ki a szülinapodon.
Forrás: [link]
Hát ha elég igazolatlanod összejön akkor ugy is kihajíthatnak.
De mi az, hogy csak erre az evre. Utána mi esti?
Igen,estire szeretnék menni.
De akkor most mégcsak ki se rúghatnak?
És a védelembe vétel véget ér ha megleszek 16éves?
Akkor marad a jó öreg "túlélés" jún 15-ig. :)
Köszi a gyors választ!
De biztos hogy ez az oldal a mostani törvényekről ír? Mert azon az oldalon amit küldtél már kismilliószor jártam,és hetek óta keresem a választ...
Illetékest nem tudnál megkérdezni?
„De biztos hogy ez az oldal a mostani törvényekről ír?”
Akkor maga hatályos törvény: 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről → [link]
Felül olvashatod, hogy „A jogszabály mai napon ( 2018.12.13. ) hatályos állapota.”
És ez áll benne:
„45. § (3) A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a tizenhatodik életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható annak a tanítási évnek a végéig, amelyben a huszonharmadik életévét betölti. A tankötelezettség meghosszabbításáról a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az iskola igazgatója dönt.”
De ha teljesen hivatalos helyen kívánod elolvasni, akkor a Nemzeti Jogszabálytárban a hatályos teljes szöveg: [link]
(A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény szerint a Nemzeti Jogszabálytár meghatározott tartalommal és honlapon, elektronikus közszolgáltatásként működő, bárki számára térítésmentesen hozzáférhető, egységes szerkezetű szövegeket tartalmazó elektronikus jogszabálygyűjtemény.)
Azért a net.jogtáras linket adtam meg előbb, mert az folyamatosan frissül, mindig a legfrissebb állapotot mutatja, a link változtatás után is érvényes marad.
A Nemzeti Jogszabálytár külön linkeken tartalmaz egy-egy időszaki állapotot, ha bármi változik benne, akkor új linket kap. (Ez azért jó, mert kikereshetők, követhetők a változások; láthatók az adott időszakbeli állapotok.)
Ami njt linket megadtam, ott láthatod, hogy az a szöveg 2018.09.01 - 2018.12.31 között hatályos. Tehát, 2019. január 1-től változni fog, a linkje: [link] Ha megnézed, a 45. § (3) változatlan marad, tehát a tankötelezettség nem változik.
Ma megkérdeztem az igazgatót,és dettó ugyenezt mondta.
De ha betöltöm a 16.életévem,és az igazolatlan hiányzásaim meghaladják a 30 órát,megszavazhatják hogy kitegyenek az iskolából.
Kérdező, azért valamire figyelhetnél:
a kérdésedet vagy a képzés, vagy esetleg a jog kategóriába kellene tenni. Pont azért, amit csináltál is: elsőre nem hitted el a válaszolónak, hogy a válasza szakszerű.
De ha még a kategóriát sem találod, akkor miféle választ vársz?
És az életben később hogyan fogsz boldogulni, ha ennyire nem vagy gondos?
Szerintem ennél SOKKAL jobban figyelj oda a dolgaidra!
Hamarosan ugyanis senki sem fog figyelni rád, és zsákutcába mehet az egész életed, ha magad nem rendezed el jól.
„De ha betöltöm a 16.életévem,és az igazolatlan hiányzásaim meghaladják a 30 órát,megszavazhatják hogy kitegyenek az iskolából.”
Nem; nálad 2019. június 14-ig nem így van.
Ha a tanuló az iskola kötelező foglalkozásairól a jogszabályban meghatározott időnél igazolatlanul többet mulasztott, csak akkor szűnik meg a tanulói jogviszonya, ha már nem tanköteles.
Te viszont 2019. június 14-ig tanköteles vagy.
Még ha fegyelmivel zárnának is ki az iskolából, a kizárás a tankötelezettség alatt csak akkor érvényesíthető, ha van másik oktatási intézmény, amely átvesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!