A pszichiátria miért nem külön egyetemi szak?
Mert praktikusan senki nem jelentkezne rá. Az orvosin nem véletlenül egységes az első 6 év. Mindenki kap egy nagyon átfogó és részletes alapot, amivel el tud indulni bármerre, és ami még fontosabb: a képzés végén belekóstol valamennyi szakterületbe. Szerinted hányan jelentkeznének pszichiáternek, ha a 17-18 éves gimnazistákra lenne ez a döntés bízva? Vagy urológusnak? Vagy bármi másnak? Hidd el, jobb ez így, ahogy van - sőt, szerintem a többi területen is ezt kéne bevezetni, és nem lenne az, hogy a mérnökök és közgazdászok jelentős hányada más típusú mestert végez, mint alapot, pusztán azért, mert lövése nem volt, miről fog szólni a képzés.
Én se vagyok meggyőződve arról, hogy a fogorvosi képzésnek külön kellene lennie, de ezt már elfogadtam. Viszont ott azért ritkábban éri meglepetés a hallgatókat, hogy jé, egy fogorvos tényleg ezt csinálja... míg egy pszichiáter esetén találkoztam már olyan definícióval is itt az oldalon, miszerint "az a pszichológus, aki gyógyszert is írhat fel". Ami a legnagyobb jóindulattal sem fedi a valóságot.
Attól mert láttál egy (rossz) példát még nem az lesz az általános,kérdező.
Egyáltalán nincs szükség bölcsész szemléletű emberekre beteg emberek közelében(mint "orvos"). Az emberek pszichiátria problémákkal kell hogy hozzájuk forduljanak, ami a legtöbb esetben nem gyógyítható hagyományos "bölcsész" módszerekkel, jelentsen is bármit amire gondolsz.
Egy biokémiai folyamat helyreállítása nem egy bölcsész feladata, azokra orvosságot szokás használni, legyen bármilyen ördögtől való is.
8-9 egy generalizált szorongásnak is vannak neurológiai nyomai, ugyanúgy mint a skizofréniának vagy más durvább betegségeknek. És nem a neurológia okozza a zavart, hanem a zavar okozza a neurológiai ,,nem normális" elváltozást.
Csak írd be google-be hogy not depressed and depressed mri. Ha kevesebb a szerotonin az agyadban, akkor rosszul érzed magad, ha egy drogozás után (pl. heroin,kokain stb) kialakul ez az állapot, depressziósnak érzed magad, lénylegtelen mennyire boldog életed volt/van.
Konkrétan azt írtad le, hogy a neurotikus betegségekkel pszichológushoz, a pszichotikus betegségekkel meg pszichiaterhez kell menni. Aki legalább minimálisan jártas a témában, az ezen jót nevet.
A gyógyszer normális esetben azért kellene, hogy a beteg képes legyen a terápiára.
Igen, van akiben van hajlam bizonyos betegségekre, és ez ,,biokémiai" ok, de kell egy bizonyos környezet és eseménysor, hogy a betegség létrejöjjön.
Semmi sem 100%ig biokémiai és 100%ig környezeti, ez mar az Atkinson - pszichológiában le van írva, amit minimum el kellene olvasnia annak, aki okoskodni akar a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!