Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet "leszoktatni"...

Hogyan lehet "leszoktatni" egy kisgyereket a kézen való számolásról?

Figyelt kérdés
Középiskolás tanuló vagyok, és egy elsős kislánynak segítek a matekban, ha a szülők kérik. Azonban most, hogy 0-100-ig tudnak számolni, és alapvető műveleteket végezni az anyuka jelezte felém, hogy a kislány a kezén számol továbbra is, és szoktassam le róla/találjak valami más megoldást, hogy ne tegye. Ez tényleg akkora probléma lenne 1.osztályban? Legalábbis az én ismerőseim is használják a kezük (pedig ők középiskolások esetleg egyetemisták), ha úgy van, ezért soha nem hittem volna, hogy ez baj lenne. Ha esetleg valakinek van hasonló tapasztalata, vagy trükkje amit a kézen való számolás ellen be lehet vetni, azt megköszönném. Illetve gondoltam arra, hogy egy papírra írja le mindig, de az szerintem lassabb lenne, mint kézen számolni, vagy legalábbis nekünk a papírra írást csak a nagyobb számok esetén ajánlották általános iskolában.

2018. okt. 21. 16:30
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
79%
Én még harmadikban is használtam a kezem számolásra.
2018. okt. 21. 16:32
 2/16 anonim válasza:
86%

Anyuka olyat kér, ami nem dolgod. Ne szoktasd le sehogy. Ha neki ez kell a számoláshoz, hadd csinálja. Ha anyukának nem tetszik, szoktassa le ő.

Tudom, ezt nem mondhatod, de azt igen, hogy nem megy a leszoktatasa.

2018. okt. 21. 16:38
 3/16 anonim ***** válasza:
91%

én matek éretségin is számoltam néha a kezemen, főleg mikor ilyen logikai valami volt és próbáltam tisztázni, hogy mi hogy van

pedig nem voltam gyenge magekból, egyenletet fejbe tudtam számolni

2018. okt. 21. 16:43
 4/16 anonim válasza:
100%
Ahol én voltam ped. asszisztens ott számegyenessel számoltak az elsősök, pl. 5+4, kikeresi az 5-öt és ugrik 4-et, eljut a 9-hez. Nekem nem tetszett az ugrálós módszer, de nem én vagyok a tanító, így hagytam, hogy így csinálják, de azért megmutattam a kézzel való számolást (nem ismerték), sok gyereknek bejött, ibkább úgy számolt utána.
2018. okt. 21. 16:57
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Anyuka bolond. Eleve minek egy elsősnek magántanár. Szerencsétlen gyerek. Másrészt miért kene erről leszoktatni.
2018. okt. 21. 16:58
 6/16 anonim ***** válasza:
81%

Teljesen normális, hogy egy 1. osztályos gyerek a kezén számol. Néha velem is előfordul, pedig felnőtt vagyok.:)

Amúgy nyilván idővel meg fog tanulni majd a kezei nélkül is számolni, de ahhoz idő kell. Amúgy 2. osztályos a kisfiam, nálunk nagyon-nagyon sok gyakorlással van az, hogy alapvetően nem az ujjain számol a kisfiunk, de valamikor azért előfordul. Viszont 1. osztályban még simán az ujjain számolt.

2018. okt. 21. 17:38
 7/16 anonim ***** válasza:
70%

1. első osztály októberben nem számolnak százig

2. pont ezért nem kéne amatőrként belekontárkodni a tanításba

2018. okt. 21. 18:20
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

100ig egész elsőben nem tanulnak számolni. Ha 10-et akartál írni, úgy megértem a kérdést, de nem kell leszoktatni sosem. Nagyobb korban (harmadik-negyedik osztály) látom néha problémának, de ott is csak akkor, ha nagyon ragaszkodik hozzá a gyerek, "lusta" fejben ugrani a következő kerek számig. (És egyébként ilyenkor sem a tiltás a jó módszer.)

De elsőben egyáltalán nem gond, jól megzavarhatod vele, ha "leszoktatod". És igen, felnőttként is van, hogy az ember előveszi a kezeit.

2018. okt. 21. 19:17
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Még csak 7 hete iskolás! Tuti nem számolnak elsőben 100-ig, és tuti nem kell még magántanár!
2018. okt. 21. 19:19
 10/16 anonim ***** válasza:
81%
mialatt 5ösre írtam a matek érettségimet is számoltam a kezemen (is)
2018. okt. 21. 19:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!