Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért foglalkozik valaki...

Miért foglalkozik valaki egyáltalán ezzel a témával, amit most betiltottak az MTA tudomány ünnepén?

Figyelt kérdés

Az mélységesen felháborít, hogy kimondottan gender témára és politikai vonatkozásokra betiltott az Akadémia előadásokat.

Ettől függetlenül, bár a kutatás eredmáényét nem ismerem, de a téma rövid kifejtése alapján:

„a nők alulreprezentáltságával foglalkozik a számítástechnika, ezen belül is az open source programozás területén”

felmerül bennem, hogy ez kit érdekel? miért foglalkozik ezzel valali? ez tudománynak nevezhető egyáltalán?

Ha csak érdektelenség miatt tiltották volna ki, azt megérteném. Kár hogy nem ez volt az indok.

Kit érdekel, hogy a nők és a férfiak mik iránt érdeklődnek, főleg egy ilyen speciális részterület, mint az open source programozás.

Ez olyan, mintha azt kutatná valaki, hogy a nők mennyire alulreprezentáltak a mozdonyvezetésben, vagy bármi másban.

Egyrészt kár kutatni, mert ismert tény. Minek számszerűsíteni, nem kár erre egy „tudóst” foglalkoztatni?

És egyáltalán kinek mi köze, hogy nemre vagy bármi másra való tekintettel ki milyen foglalkozást és szakmát választ magának?

2018. okt. 2. 22:35
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

Ezzel csak azt mondom amúgy, mint esettanulmány inkább, hogy hiába a motiváció, bíztatás, több pénz, képzés... egyszerűen nem akarnak programozni és kütyüket fejleszteni. Bármit csinálunk.

Van viszont sok dolog amiben meg virágzanak nálunk: Kommunikáció, szervezés, menedzsment, soft skillek, sales/marketing oktatás, precíz protokollok stb.. . Inkább ilyen feladatokat vállalnak.

A hw/sw meg marad a fiúknak. Én ezt látom 100%-ban amióta itt vagyunk. Nekem is vannak diákjaim, főleg lányok... és nem igazán tudom semmivel sem rámotiválni őket erre.

Talán most lesz egy PhD hallgatóm, aki eddig nagyon lelkesnek tűnik és legalább érdeklődő... Bár a programozástól ő is idegenkedik.

2019. jan. 10. 17:45
 22/25 anonim ***** válasza:

Előző, én mérnöknek tanulok (gépész), több tanárunk is kinézi a lányokat akik ezt a pályát akarják választani

Az egyik kerek perec meg is mondta mindenki előtt hogy szerinte nők nem is valóak mérnöknek, természetesen ezt érzékeltette zh meg viszgánál is

Jó hogy nálatok ezek szerint nem így megy, de nem mindenhol van ez így..

Pl ez is egy ok lehet hogy miért van ennyire kevés proginfós nő

2019. jan. 10. 20:23
 23/25 anonim ***** válasza:

Az egyetemen természettudományos-műszaki szak... kb 40%-a lány volt, főleg a bio vonal miatt, de szinté egy komplett mérnökinfó képzés is benne volt MSc-ig.

Azt gondolnám, hogy a cégünkhöz érkező ilyen diáklányok nem véletlenül mentek mérnöknek, vagy kutatónak. Ezért is szeretjük őket alkalmazni, mert az cégnél széles látókör kell.

Tehát abszolút motiválva voltak már egyetem elejétől kezdve, nem férfias szakon több lány PhD hallgatóval... olyan techcégekkel és startupokkal ahol sok lány mintát láthattak.

Ennél többet tényleg nem tudunk tenni, mert szerintem minden adott volt ahhoz, hogy megszeressék.

Viszont több esetben hallottam tőlük olyat, hogy nincs önbizalmuk hozzá. Szóval biztosan a társadalmi nyomás is belejátszik, vagy nem akarnak "elférfiasodni" mert megtanulnak összeforrasztani két drótot, vagy megírni 10 sor kódot.

Való igaz, akit ismerek programozó lány/nő... hát eléggé elférfiasodott jellemében :D kb ilyen haversrác szintjén van akivel sörözünk. Melóban meg kíméletlen, okos, céltudatos és keményen/agresszívan belemegy a konfliktusokba...némileg már túlzottan is. Mintha valamit bizonyítani kéne, "ezt én is tudom, gyökér férfiak" 😃

Persze van kivétel, de nem sok.

2019. jan. 11. 00:10
 24/25 anonim válasza:
#18-as. Én meg azt nem tudom komolyan venni aki érvelés helyett személyeskedik és szexista megjegyzésekkel dobálózik.
2019. szept. 24. 16:31
 25/25 anonim válasza:

Továbbá még annyi hogy belinkelhetsz ilyen cikkeket jó kis baromságokkal, attól még nem lesznek igazak.

Az első programozók azok voltak akik megalkották az első számítógépet. Tudomásom szerint egyikük sem volt nő. Meg az amit az ilyen cikkek régi programozásnak szoktak nevezni, az annyiból állt, hogy lyukkártyákat tologattak a gépekbe, ill beállították a megszabott paramétereket.

Távolról sem az, mint amit a mai programozók csinálnak.

2019. szept. 24. 17:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!