Más is így élte meg a 12. osztályt?
Sziasztok!
Még csak egy hete vagyok végzős, de már most gyomorgörcsöm van ettől az évtől, a szalagavatótól, az érettségitől...
Két emelt érettségit kell tennem (biosz, kémia) és őszintén úgy érzem, hogy nem lesz elég időm felkészülni rájuk. Rengeteg időmet el fogják venni a szalagavatós táncpróbák az első félévben, emellett sportolok is és most csinálom a jogosítványt.
Alig van úgymond szabadidőm. Most már eljutottam arra a szintre, hogy nem az a baj, hogy nem tudok elmenni egy egésznapos vásárlásra vagy megnézni egy filmet, hanem az, hogy nincs időm tanulni a szabadidőmben :D .
Ti hogy éltétek meg ezt az évet? A középszintű érettségikre mennyit tanultatok? Tényleg olyan nehéz volt ez az egész, mint amilyennek tűnik és mint amilyennek a tanárok többsége beállítja?
Köszönöm a válaszokat
18/L
Ha ennyire félsz a túlterheléstől, akkor mondd le a szalagavatós táncot vagy mondjuk csak a keringőben/osztálytáncban vegyél részt. Sok időt (és még több hisztit) megtakaríthatsz.
Én is most vagyok végzős és nem fogok táncolni, mert már a gondolattól szorongok, az osztályom eddig is semmibe vett, most meg pláne nem lenne kedvem a lekezelő megjegyzéseket meg pofavágásokat elviselni.
Ezen kívül angolból emeltezem, felsőfokot akarok még idén, második nyelvből a szinte nulláról kell magánúton elérni a B1-es szintet, matektanárhoz évek óta folyamatosan járok, magyarból nagyon rossz tanárunk van, semmit nem tanít, jelenleg kb 100 oldalas lemaradásban vagyunk ja és ezek mellett még diákmunkázom is és sportolnom is muszáj, mivel nálunk úgy van megoldva a heti 5 tesi, hogy 3 normál óra és 2 választható, de kötelező sportfoglalkozás vagy pedig hivatalos egyesületbe kell járni.
Úgyhogy átérzem abszolút, hogy milyen az, mikor kapkod az ember. Faragj le ott az elfoglaltságokból, ahol tudsz, jelen esetben pl a jogsi vagy a táncok.
Igen, próbálok lefaragni a programokból, de nehéz. A heti 5 tesi nálunk is úgy van szervezve, hogy 2-t igazolni lehet egyesületi sporttal, de igazából akkor is járnék sportolni, ha nem kellene az igazolás.
A vezetést nem szeretném most szüneteltetni, mert már csak egy kicsi van hátra és félek, hogy elveszítem a gyakorlatot, és szinte újra kell kezdenem (az pedig ugye idő és pénz pazarlás).
A táncokból is csak a keringőt vállaltam be meg ugye az osztálytáncot.
De nagyon nehéz nem aggódni, főleg, hogy az osztályból mindenki nagyon izgul, mindenki panaszkodik, már szinte egymás között gerjesztjük a kétségbeesést.
Jóval egyszerűbb volt, mint a 10/11. Meg más is persze. Komoly tétje volt a tanulásnak. Vártam, hogy megszabaduljak az irodalomtanulástól meg az osztálytársaimtól.
10.-ben meg még minden tárgy volt, nem lehetett rákoncentrálni egy-kettőre, és azt komolyabban tanulni. 11.-ben utáltam a sok kötelezőt, de jó volt már a fakt (6 fizika :D). 12.-ben már csak 4 fizika volt sajnos, de legalább összességében kevesebb óra. Meg rövidebb is a tanév, tényleg gyorsabban elrepül. A szalagavatóval meg úgy voltam, hogy mindenkinek lesz, nem engem fog bámulni az a 600-700 ember, és senki se dacolt a tánc miatt, amin csodálkoztam is, így én se tettem.
Az érettségikkel úgy voltam, hogy "mindenki átmegy"... Én is 2-ből emelteztem, nehogy már a magyar meg a töri számítson, azt' végül mégis úgy lett több pontom... :D
Őszintén valahogy hiányzik az egész, pedig nem szerettem az osztályomat, meg a koránkelést (0./1. óra).
(Szabadidőről annyit, hogy egyetemen majd megtudod milyen ha tényleg sokat kell tanulnod...)
Szia!
Még körülbelül akkor láttam meg ezt a kérdést, amikor kiírtad, de elhatároztam, hogy majd akkor olvasom el a válaszokat, és akkor írom le a tapasztalataimat, miután megkaptam az érettségit:D Számomra nem a ballagással volt vége a giminek, hanem az érettségivel. Tanév elején éreztem, hogy már totál más minden, mint azelőtt volt, megváltoztam, másképp láttam dolgokat. Nekünk volt kampány a suliban, az elég sok energiát elvett kezdéskor, de nagy buli volt :D Rögtön utána készültünk a szalagavatóra, és kb minden pillanatát élveztem. Mellette jogsi, na az kissé megterhelt :D Rendesen depressziós lettem, már nagyon le akartam tudni, és amikor megtudtam hogy a vizsga szalagavató után lesz, ilyeneken gondolkodtam hogy nem fogom élvezni a szalagavatót ez miatt xd Így visszagondolva ezen csak mosolygok, kicsinyes dolog volt ez, a vizsga simán meglett szalagavató után kb 2 héttel, és akkor felszabadultam :D Jött egy boldog karácsony, majd egy gondtalan, de nagyon gyors 2. félév, OKTV, és készülés az érettségire. Matekra, kémiára feladatlapokkal, magyarra angolra sehogy, törire az utolsó másfél hétben készültem fel (írásbelikre), megnéztem mi a középszintű követelmény és az alapján, meg persze elolvastam a kidolgozott tételeim. Mások mondták hogy elkezdték elolvasni a 4 év tankönyveit, az szerintem nagyon nagy marhaság, ha csak nem élvezed a törit :D Előtte volt ugye szerenád, ballagás, nagyon furcsa érzés volt :D írásbelik nagyon jól sikerültek, szóbelik is, és megtörtént az, amire nem számítottam, az érettségi átlaggal több ponton lesz mint duplázással. Én nagyon élveztem a 12.-et, legjobb gimis év, legtöbb élmény, legkevesebb óra:D Ősszel nem volt kedvem és energiám edzeni, januártól azonban újra elkezdtem. Eseményteljes, jó év volt, akik később olvassák ezt, és úgy érzik, túl vannak terhelve, próbálják meg élvezni amit lehet, elvégre azért élünk.
Szia!
Örülök, hogy írtál, már egy ideje nem néztem a gyakorit, de örülök, hogy most megnyitottam :).
Végül nagyon élveztem az egészet, kicsit szomorú is vagyok, hogy vége van. Én még szalagavató előtt megcsináltam a jogsit, a vége felé már én is tehernek éreztem, de elsőre sikerült a forgalmi, úgyhogy nagyon örültem, hogy ez is le lett tudva. A szalagavatótól egyébként már 11. vége óta féltem, vagy nem is tudom...a hátam közepére sem kívántam, izgultam, hogy nem lesz párom, hogy elbénázom a táncot, meg eleve nem is értettem, hogy miért pár hónappal az érettségi előtt kell ezt csinálni. A keringő próbák hosszúak és fárasztóak voltak, de nagyon jó élmény volt. Az osztálytáncunk hihetetlenül jó lett, a próbák is fantasztikusan jó hangulatban teltek, de amikor elő kellett adni az még jobb volt. A keringő pedig gyönyörű volt, pláne kívülről, utána csoportképeket és osztályképeket lehetett csinálni a színpadon, olyan érzés volt, mintha valami sztár lennék, mert odagyűltek a szülők, barátok, fotósok és alig lehetett látni a vakuk fényében XD.
Aztán kicsit elengedtem a tanulást meg úgy mindent, mert már csak 1-2 hét volt a téli szünetig, azt még pihenéssel akartam tölteni. Szóval szünetben talán annyit csináltam, hogy kidolgoztam az én töri tételemet (felosztottuk pár emberrel a tételeket).
Aztán egy sűrű, stresszes, de hihetetlenül gyors 2. félév jött. Én is OKTV-ztem, sajnos a sporttal én fordítva voltam, mint te, a 2. félévben nagyon lecsökkent az az idő, amit edzésen töltöttem és inkább egyedül elmentem futni vagy kondi terembe, mert így én határozhattam meg, hogy mikor és mennyi időt mozgok.
Emelt kémiára sokat gyakoroltam számolásokat, kiírtam az anyagot külön lapokra, és abból próbáltam tanulni. Emelt bioszra ott volt az OKTV-re készülés és elkezdtem újraolvasni az egész gimis anyagot. A közepekre nem tanultam túl sokat. Irodalomra annyit, hogy az írásbeli előtti napon gyorsan átnéztem néhány verselemzést. Törire megvettem egy összefoglaló könyvet, egyedül azt olvastam el áprilisban, illetve az írásbeli előtti napon zanza tv-t néztem. Egyébként azt hittem töri a gyenge pontom a, de végül az sikerült a legjobban, a teszt is és az esszék is ajándékok voltak, nagyon megijedtem, amikor felröppent az a hír, hogy esetleg újraírathatják. Matekra szinte egész 2. félévben ismételtünk, elég jó matekos voltam mindig (közép szinten) és ezért elbíztam magam, áprilisban egy kicsit elhanyagoltam a gyakorlást, de szerencsére nem volt probléma érettségin. Angolom már volt tavalyról.
Szóval a tanulmányi átlagom és az érettségik is nagyon jól sikerültek, szerintem fel is fognak venni orvosira. Vicces volt a közép szóbelikre úgy bemenni, hogy már lényegében nem volt tétje, csak át kellett menni, mert már tudtam, hogy duplázással is szinte biztosan sikerül.
Én is azt ajánlom mindenkinek, hogy élvezze ki az utolsó évet, nagyon sok program van, néha nagyon nehéz és idegtépő, de minden pillanata különleges. Főleg utólag szépülnek meg az emlékek :)
(Bocsi, hogy hosszú lett).
Hány pontod lett? Melyik orvosi?
Amúgy nem semmi, hogy vki tartalákolt válasszal, és emlékezett erre.
Én is régebben válaszoltam még itt, miszerint már akkor, év elején elegem volt. Hát így érettségi után is csak ezt tudom mondani.
A táncokban nem vettem részt, egyébként gyönyörűek voltak, de ezért vért kellett izzadni, a próbákon mindig üvöltözés, cseszegetés volt (ahogy azt én már előre tudtam).
Az első félév így számomra viszonylagos nyugalomban telt, Újévtől viszont kb elszabadult a pokol. Rengeteg óránk maradt el, nem volt olyan hét, hogy ne hiányzott volna tanár és az emiatti lemaradásokat paráztatós, élhetetlen tempóban akarták behozni. Alapból elég sok maximalista volt nálunk (sajna kissé én is az vagyok), na így persze még idegesebb lett mindenki, az utolsó kiránduláson brutális anyázások voltak, érettségi előtt a 4 párocskából 3 szakított, a baráti társaságok non-stop veszekedtek. Szörnyű volt, az érettségi időszakot megváltásnak éreztem ehhez képest. Aztán a banketten meg ugyanúgy tömörültek a klikkek és alig szóltak egymáshoz ezek a csoportok, még akkor is volt jó pár lekezelő pillantás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!