A BME Mérnökinformatika mért lett 395?
Mért változott idén ilyen drasztikusan a ponthatár. Az eddigi években vagy ugyan annyi maradt vagy 5 pontal nőtt évről évre, de most 20 pontal lett több.
Mi ennek az oka?
Amúgy bejutottam, de épp hogy sikerült.
1. A jelentkezők száma 149-el volt több, mint tavaly, az első helyre jelentkezőké 50-el.
2. A férőhelyek száma tavaly előttről tavalyra 100 valamennyivel emelkedett, viszont ebben az évben ugyan annyi maradt. Illetve indult egy újabb szak az üzemmérnök-informatikus.
3. Az emelt matek, informatika érettségik átlaga is növekedett.
Kereslet - kínálat. Ezek szerint idén is heringképzés lesz.
Én is oda jelentkeztem, be is kerültem államira de azon gondolkodom, hogy lehet hogy az üzemmérnök-info jobb lett volna :'D
Kedves 7-esnek üzenném, hogy az egyetemek dönthetnek úgy, hogy a kapacitás alapján számolt pontszámnál magasabb pontszámot húznak meg.
Erre források:
NFTV 39. § (5):
Felvi:
"A felsőoktatási intézmények dönthettek úgy, hogy a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkezők számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhatott, hogy egy adott szakon az intézmény nem használta ki a teljes kapacitását."
Tavaly is 720 helyet írtak ki, és csak 716-ot töltöttek fel, pedig elvileg ha csak a kapacitást veszik figyelembe, akkor a maradék 4-et is feltölthették volna. A karon belül pedig volt egy olyan szándék, hogy a BProf miatt emeljék meg a ponthatárokat, és az alacsonyabb pontszámmal rendelkezők menjenek inkább BProfra. Természetesen biztosat csak akkor fogunk tudni mondani, ha megtudjuk hogy a meghirdetett 720-ból hány helyet töltöttek fel.
Ui.: kösz a lepontozást
" és csak 716-ot töltöttek fel, pedig elvileg ha csak a kapacitást veszik figyelembe, akkor a maradék 4-et is feltölthették volna"
És áruld már el nekem, te gyökér, hogy abból a mondjuk 28 emberből, akinek ugyanannyi pontszáma lett, melyiket veszed fel arra a 4 helyre? -.- Istenem, gondolkodjatok már... Azért húznak ponthatárokat, hogy a keretbe beférjenek. Ha egy pontszámmal lejjebb kilógnak a keretből, akkor azokat már nem veszik fel.
Kérdezőnek:
Én ponthatárhúzás előtt néztem a felvételi tárgyakból az érettségi átlagokat az elmúlt évekhez képest... Mindegyik (fizika, matek, infó) emelt és középszinten is 1-2%-al is jobb lett, mint tavaly és korábban. Ráadásul többen is jelentkeztek. Nekem sem lett sokkal a ponthatár fölött a pontszámom, de örültem, mint majom a farkának, mert 400 fölötti ponthatárra számítottam ezek alapján. Ja, gratula a felvételidhez!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!